Vedeli ste to?

Potočnica lekárska

Potočnica lekárska

Čím viac viac vieme o potočnici lekárskej, tým je pravdepodobnejšie, že tohto chutného člene rodiny horčicovitých zavedieme do jedálnička. Objavme spolu aj žeruchu, a dozvieme sa, že podľa vedcov prečo je taká úžasná táto v živinách bohatá rastlina.

Potočnica lekárska (Nasturtium officinale) a Žerucha siata (Lepidium sativum)?

Potočnica lekárska zlepšuje trávenie, a zároveň počičiava jedlám jedinečnú, korenistú arómu. Budeme vidieť, že odkazy na potočnicu lekársku a žeruchu často smerujú na tú istú koreninovú rastlinu. Niekedy aj v obchodoch s potravinami potočnicu nazývajú žeruchou. Je to dôležité? Nie naozaj. Záhradkári, šéfkuchári a domáci kuchári radosťou pestujú obidve, a v rovnakej miere s ňou varia.

Zároveň sa stretávame s rôznymi odrodami žeruchy, ktoré sa dajú pestovať v záhradách rovnako: takáto je napr. žerucha (Barbarea verna).V nasledujúcich sa ale budeme venovať potočnici lekárskej a žeruche siatej.

Potočnica lekárska

Vodný chren

Nasturtium officinale sa ľahko zmieša s dobre známym Centrantom alebo kapucínkou, ktorú pestujeme pre farebné konzumné kvety. Tieto tiež disponujú s korenistou arómou ale patria do rodu Tropeaeolu a botanicky nemajú nič spoločné s potočnicou. Tak potočnica aj žerucha siata patria do rodu Brassicaceae.

Potočnica je známa aj pod názvom vodný chren, vodná žerucha. Keby sme chceli skúmať po zdroji semien, môžme sa stretnúť aj inými vedeckými synonymami, ako: Rorippa nasturtium aquaticum, R. nasturtium, alebo Sisymbrium nasturtium aquaticum.

Na konci rozvetvujúcej stonky má bledo žlté, biele kvety.Pretože je to vodná rastlina, vyžaduje vysoký obsah vlhkosti. Rastie popri jazerách, potokoch, ale úspešne sa dajú pestovať aj v črepníku, keď jej spodok necháme 5-8 cm vo vode.

Počas rastu jej stonky sa rozmnožujú bočnými výhonkami. Pri zbere je najlepšie, keď ju nezrežeme moc nízko, aby jej bočné výhonky mohli ďalej rásť. Poptočnicu kúpenú v obchode, keď má korene, môžte ju zasadiť, možno niekoľko dní udržať čerstvú, keď ju dáme do vody.

Podľa vyjadrenia odborníkov Anglického Krajinského záhradníckeho zväzu (NGA) potočnica má rada čist´ú, pohyblivú vodu. Prvý zber treba uskutočniť po 30-40 dňoch, a ďaľšie po 40-80 dňových intervaloch.

Vodný chren v jedálničku

Nie darmo upozorňujú ľudí na to, že ,,Jedz veľa zelenín“, pretože môže byť zdravší s nimi. Potočnicu tiež si dajme do nášho vegetariánskeho zoznamu! Vodný chren patrí medzi rastliny, ktoré bojujú proti rakovine, ako napr. kapusta, pakčoj, brokolica, karfiol, rukola, kel, horčica, biela mrkva, ružičkový kel, kaleráb, chren a reďkovka.

Potočnica obsahuje užitočné, rastlinné živiny, a podľa Ministerstva poľnohospodárstva USA len 10 stoniek potočnice (25g) obsahuje K-vitamin – 63 mcg (78%-DV), A-vitamin-798IU(16%-DV), a C vitamin-11 mg (18%DV).

Zároveň potočnica obsahuje aj iné živiny, ako vápnik, horčík, draslík, tiamin, riboflavin, kyselinu folovú, 18 druhov dôležitých aminokyselín.

Ako bylinku ju používajú na celom svete už dávno na domáce liečebné kúry. Jej čerstvú, nadzemnú časť alebo šťavu používajú na nasledovné : na preventívnu liečbu scorbuty na čistenie krvi, na uľahčenie trávenia a na močenie.

sŠtúdiá ukázali, že vodný chren znižuje oxidatívny stres, a zvyšuje antioxidačnú kapacitu u zvierat. Vedci už viac rokov študujú molekulárne zloženie rastliny, ako izotiocinát a fitonutriensy, ktoré bojujú voči voľným radikálom.

Žerucha siata

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.