Kapucínka väčšia: mala by byť v každej záhrade

Má to viacej príčin, prečo ju volajú aj ,, vysnívaným kvetom záhrad“.

Právom ju volajú ,, vysnívaným kvetom záhrad“, pretože vyžaduje minimálnu starostlivosť, každý rok sa objaví a zo semena sa rýchlo rozmnožuje. Obľubuje radšej nižšiu teplotu a kvitne až do jesene. Má krásne, okrúhle, oranžové alebo červené, žlté, krémové kvety. Aj listy má charakteristické okrúhle. Najlepšie sa cíti v mierne kyslej dobre odvodnenej pôde.

Slúži ako veľmi dobrá ochrana proti chrobákom – najmä je dobré ich zasadiť blízko k paradajkám a k zemiakom. Môžme ju používať ako pascovú plodinu, pretože priťahuje vši. Jej jedlé kvety sú lahodnej, korenistej chuti, ktoré veľmi krásne ukážu pri stolovaní. Veľmi ľahko vylezie na plot tak cca do 120 – 140 cm výšky, ale v prípade, keď nevie sa do čoho chytiť, pobeží aj kvitne na zemi.

Kapucínka sa rýchlo rozširuje na pôde, a takto pomáha potlačiť buriny a zatieniť pôdu. Doporučuje sa sadiť blízko vysokých rastlín, napr. Paradajky, slnečnica, lahôdková kukurica.

Na zber kvietkov kapucínky je najlepšie ranné obdobie. Kvety a listy sa dajú zúžitkovať v šalátoch, v prílohách alebo pri dekorácii jedla. Celú rastlinu môžme zjesť.

Skvelo ju môžte zasadiť do črepníkov, závesných košíkov na parapety alebo záhrady.

Namiesto antibiotík kapucínka

Kaucínka tak ako je nenáročná, obsahuje tak veľa účinných látok. Jej liečivé účinky môžme pocítiť najmä v surovej forme. V kvetinke nájdeme horčičný olej, esenciálny olej, draslík a vitamín C. V surovom stave sa oplatí konzumovať aj preto, pretože je dobrým zdrojom C vitamínu a železa, teda pri anémii môže byť dobrým pomocníkom.

Kvety používame ako dezinfekčný prostriedok aj ako antibiotikum. Je schopná bojovať voči viac ako 40 bakteriálnym kmeňom. V semienku kapucínky sa napríklad nachádza také antibiotikum, ktorý tak znehodnotí baktérie, ktoré napadnú dýchacie cesty, že nezničia črevnú flóru.

Je veľmi účinná ju používať pri začiatočnej fáze bakteriálnej infekcii.Veľmi dobre lieči aj zápaly niektorých orgánov – obličky, ženské pohlavné orgány, prostatu, močový mechúr. Ale nielen voči baktériám, ale voči hubám a vírusom už dokázala svoje liečivé účinky. Často ju používajú v čajových zmesiach, pretože výborne znižuje zápaly.

Rastlinu so žltými a červenými kvetmi môžme používať aj na prevenciu bakteriálnej infekcie, môžme ju používať aj namiesto antibiotík alebo spolu s antibiotikami zosilňuje a zrýchli jej účinky.

Pre ľudský organizmus neznamená žiadne ohrozenie, môžme ju spotrebovať aj dlhší čas. Nesmieme sa báť od predávkovania. Môžu ju brať aj tehotné ženy a mladé mamičky, ale pri žalúdočných a črevných vredoch, pri obličkových ochoreniach a pri malých deťoch sa nedoporučuje jej používanie.

Esenciálny olej kapucínky je veľmi účinný pri vlasových lupinách, na zápaly a hojenie rán. Popri tom zvyšuje odolnoť organizmu, a môže byť aj súčasťou diéty, pretože pôsobí aj ako mierne preháňadlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.