Železník lekársky (Verbena officinalis) je všestranná bylinka, ktorá poradí s niekoľkými chorobami

Verbena je stará bylinka, ktorej bola prikladaná magická moc. Pri svojich rituáloch ju využívali druidovia. V ľudovom liečiteľstve sa uplatnila pre svoje mnohostranné využitie. Nájdeme ju v prírode, ale i na záhrade si ju môžete pestovať pre vlastnú zásobu.

Železník lekársky (Verbena officinalis) môžete poznať aj pod názvom verbena. Verbenu nájdeme na suchších a na živiny chudších miestach. Na pastvinách, medziach, pozdľž ciest alebo na hromadách kamení.

Rastlina je rozvetvená v hornej časti, dorastá do výšky 20-70 cm. Kvety sú usporiadané v tvare hrozna, farby bledo fialovej. Verbena je zaradená medzi ohrozené druhy. Kvitne v júli až auguste.

Bylinka s dlhou históriou

Verbena nie je náš pôvodný druh, ako by sa mohlo zdať. Jej domovinou je oblasť Stredomoria a Afriky, u nás sa rozšírila už v dávnych dobách. Keltovia ju považovali za jednu z najdôležitejších magických byliniek a taktiež ju využívali k rôznym rituálom. Slúžila ako afrodisiakum a pridávala sa do nápojov lásky.

Účinky na naše zdravie

Doporučuje sa pri žalúdočných ťažkostiach a nechutenstve. Dezinfikuje črevá, zmierňuje kŕče a normalizuje črevnú mikroflóru. Podporuje pečeňové funkcie. Dezinfikuje črevá, mierni kŕče a normalizuje črevnú mikroflóru. Podporuje pečeňové funkcie.

Zmierňuje bolesti v krku a kašeľ, rozpúšťa hlieň a tlmí zápaly. Uvoľňuje upchaté dutiny. Vie znižovať aj horúčku. účinne pomáha u spastických stavov pri astme. Čaj je vhodné piť v období viróz.

Vie pomáhať s bolesťami hlavy pri menštruácii. Na tento zdravotný problém sa skôr hodí tinktúra ako pitie čaju. Môže sa podávať i u psychogénne spôsobených bolestiach hlavy.

Všeobecne pôsobí pri bolestiach, ako napríklad bolesť chrbtice, krče svalov alebo neuralgia trrojklanného nervu. Vykazuje taktiž ľahký ukľudňujúci účinok, čoho sa využíva pri miernych depresiách a melancholických stavoch. Pomáha pri rekonvalescencii po dlhotrvajúcich chorobách.

Má močopudný účinok, využíva sa preto pri zadržiavaní vody v tele. Niekedy je doporučovaný pri neplodnosti, stimuluje vaječníky. Harmonizuje hormonálny systém, môže pomôcť pri vyvolaní menštruácie.

Vo forme obkladov sa aplikuje na vyrážky, nehojáce sa hnisavé rany, poštípanie hmyzom, jačmenné a vlčie zrno. Má tendenciu znižovať tlak. Preventívne sa kloktá proti zubnému kazu, pri paradentóze a zápachu z úst.

Čo zbierame a ako používame

Zbiera sa kvitnúca vňať. Pre prípravu čaju budeme potrebovať 1 lyžicu sušených byliniek, ktorú prelejeme vriacou vodou ( zhruba šálok) a necháme 5 minút vyluhovať, scedíme.

Pokiaľ potrebujeme obklad, nachystáme si zväzok kvitnúcej vňaťe verbeny, ten nakrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca a povaríme s octom(približne 1 hrnček). Prisypeme ovesné vločky, aby sa zmes zahustila do kaše a dáme do plátna. Priložíme na bolavé miesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.