Machovka, mochyňa, židovská čerešňa: Čo to je?

-Jedol si už machovku? – spýtal som sa a podal som bobuľu s tenkou šupkou.

Prekvapivo sa na mňa pozrel, pritom sa mu pohla ruka, ale stiahol ju späť.

-Čo to je?

– Peruánska čerešňa po slovensky Mochyňa!

– Mochyňa?

– Čo som ti podával a mal by si v rukách, keby si si ju odo mňa vzal… Ochutnaj! Má chutnú, sladkokyslú chuť s trpkastým, nevýrazným podfarbením.

-Na čo je to dobré?

– Moja manželka Gabika ju zavárala a zo zaváraniny sme na zimu varili lekvár. Je však výborná i na chutney. Ak má neporušený obal, vydrží pomerne dlho! Je vhodná na výzdobu tort a iných jedál, ale dá sa z nej urobiť aj sirup.

-Machovka – opakoval slovo – aký zvláštny názov má!

-V skutočnosti áno.  Predstav si, sadili ju už v minulom storočí, pretože o nej písali v jednej starej knižke pochádzajúcej približne z roku 1890. Hodnotili ju ako významnú rastlinu, ktorá je vhodná na rozmnožovanie. Žiaľ, postupom času sa vytratila z povedomia ľudí. V súčasnosti ju ľudia opäť objavili a začali ju vysádzať.

-Je to malá, rozvetvená rastlina a je veľmi bohatá na úrodu! Začiatkom marca som zasial veľmi drobné semienka do pohárikov, približne v apríli ich rozoberiem a presadím ich jednotlivo do črepníkov.

Neskôr, koncom mája, keď už pomiznú ranné mrazy, rastliny vysadím v spone 80 x 80. Vyzerá to veľmi zvláštne, pretože v takejto spone malá rastlina groteskne smúti. Ale takéto vysádzanie je potrebné. Ako vidíš, už teraz pokryla celú voľnú plochu a takto vytvárajúc divočinu prináša množstvo malých, nadýchaných guľôčok.

Spočiatku vyžaduje teplo a rozptýlené svetlo, potom úplné svetlo a vodu! Je potrebné vylamovať bočné, prípadne stredné výhonky. Ak tak nechceš robiť, daj ju vedľa uhorkovej siete. Má jemné výhonky, ktoré sa ľahko lámu, prípadne ich ľahko zlomí vietor. Čítal som niekde, že je to trvalka. Ja sa netrápim s premiestňovaním rastliny do vnútra, neoplatí sa s rastlinami trápiť počas dlhých zimných dní.

Žiaľ, mínusové teploty rastlina nevydrží! Spolu s paradajkami a paprikou uhynú, pretože pochádzajú z tej istej oblasti! Keď ju chceš vyhľadať na internete, do Googla napíš: physalis. Nájdeš viac možností a, samozrejme, medzi nimi aj židovskú čerešňu. Pozor, je jedovatá tak, ako naša čerešňa – zelená má jemne jedovaté účinky. No v oranžovožltej farbe sa dá bezpečne konzumovať.

– Prosím si jednu rastlinu aj ja!

 

2 komentáre k “Machovka, mochyňa, židovská čerešňa: Čo to je?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.