Začiatkom jari a leta v mnohých bytoch a terasách sa objavujú muchy a komáre. Boj proti nim je nie len monotónny ale veľa krát i neúčinný. Táto hmyz veľakrát pokazí náladu rodinných grilových partií, vyrušuje bezstarostné hry detí v záhrade, a znemožní konzumáciu večere pri otvorenom okne.
Aj to je dobré vedieť, že následky objavenia takýchto chrobákov nechodí len so bzučaním, ale predovšetkým vážne ohrozujú naše zdravie a zdravie našich príbuzných. Nepovšimnutá domáca mucha môže rozširovať početné množstvo baktérií, ktoré môžu spôsobiť niekoľko chorôb. Môžme dostať bacilovú červienku, ktorá je infekčná črevná choroba, ale aj salmonelovú otravu.
![](https://blog.koreninovazahrada.sk/wp-content/uploads/2022/07/mucha.jpg)
Málokto vie, že aké je ľahké prírodnou cestou chrániť svojich známych od týchto ohrození.Rastliny s intenzívnou arómou znamenajú veľmi príjemné riešenia na to, aby sme sa oslobodili od hmyzu v našich bytoch, domoch a záhradách.
Geránium alebo voňavý muškát je veľmi populárna rastlina, ktorú môžme často stretnúť na balkónoch a terasách. Popri dekoratívnych vlastnostiach ich charakterizuje aj repelentová vlastnosť. Levanduľa má podobné vlastnosti, jej listy vypúšťajú nepríjemnú arómu pre muchy a komáre. Kocúrnik je mimoriadne dekoratívna rastlina, ktorá sa dá používať aj v záhrade. Aj také bylinky ako bazalka a rozmarín účinne odpudzujú muchy aj komáre, a úspešne sa pestujú v záhrade alebo na parapete v kuchyni.
![](https://blog.koreninovazahrada.sk/wp-content/uploads/2022/07/citronovy_muskat.webp)
Sadenie takýchto rastlín má viacero výhod. Toto je prvé a najzreteľnejšie, že z hľadiska ekologického a ochrany životného prostredia sa môžme bezpečne chrániť pred nepríjemnými muchami a komármi vo vašich domoch alebo v záhradách.
![](https://blog.koreninovazahrada.sk/wp-content/uploads/2022/07/kocurnik_obycajny-1024x768.jpg)
Okrem toho tento boj zahŕňa existenciu krásnych a úžasných kvetín vo Vašom dome aj v záhrade. Nemôžme zabudnúť aj o chuťovej hodnote týchto byliniek, ktoré môžme použiť na ochutenie jedál, ako aj môžme z nich pripraviť aromatický a terapeutický kúpeľ.