Ako pestovať mrazuvzdorný banánovník Musa Basjoo „Tcheckenia“

Už počas prvého roku a v závislosti od odrody a pestovateľských podmienok môže narásť aj do 1,5 – 2,5 m výšky. Každý bude obdivovať Váš banánovník, ale existuje niekoĺko pokynov, ktoré treba dodržať pri jej pestovaní!

Predovšetkým opatrne rozbal rastlinu zo sáčka, aby sa neporušila stonka! Dajte ju na tácku, a polejte ju, ale nie veľmi studenou vodou.

Tieto rastliny sme pestovali v sklenníku, kde nefúka vietor alebo nezasiahne na ne UV žiarenie. Zvykávanie ku priamemu slnečnému žiareniu nech prebieha postupne, v opačnom prípade listy rastliny zhoria! Doporučuje sa presadiť do väčšieho črepníka alebo do voĺnej pôdy od konca apríla do konca augusta. Výsadbu uskutočnite na jar po mrazoch! Od konca augusta sa už nedoporučuje výsadba, radšej ju zasaďte do väčšieho črepníka, a na jar ju vysaďte do voĺnej prírody. Rastlinu počas zimy držte v chladnej, bezmrazivej miestnosti! Použite kyprý, humusovitý na živiny bohatý substrát!

Do črepníka vysadené rastliny je dobré dať na von, do záhrady, na terasu alebo balkón. Banánovník má rada polotienisté, do polovice slnečné a do polovice tienisté stanovište. Horúce pražiace slnko nie je pre ňu najžiadanejšie, ale si postupne zvykne. Kraje listov môžu zhnednúť, a naviac časť listov môže aj zoschnúť. Zoschnutie spodných listov je prirodzený jav, tieto listy treba jednoducho odrezať.

Pri výsadbe treba vykopať jamu aspoň 50×50 cm, do ktorého treba zamiešať zrelý, kompostovaný hovädzí hnoj, alebo do pôdy treba zamiešať umelé hnojivo alebo výživu v tekutej forme!

Počas letných mesiacov vyžaduje každodenné bohaté zalievanie!

Pri črepníkovej rastline nech vytečúca voda nestojí pri nej, z mysky ju treba vždy vyliať, pretože stojaca voda môže zapríčiniť hnilobu! Rastliny v črepníku pred prvými mrazmi schovávame do bezmrazivej, chladnej miestnosti (pivnica, garáž). Počas zimných mesiacov ju treba zalievať minimálne raz za 2-4 týždne.

Aj vonku vysadené rastliny treba chrániť pred mrazmi. Pri prvých mrazoch listy banánovníka zožltnú a zamrznú. Vtedy treba kmeň zrezať na 50-60 cm a zakryť ju s látkou ktorá dýcha napr. netkaná textília, slama .(umelú hmotu nepoužívajte, pretože banánovník zhnie!)

Väčšinou od 3. roku aj zarodí. Dobre zakryté korene na jar, okolo apríla prinesú nové výhonky a začnú rýchlo rásť.

Rastliny ktoré pestujeme v črepníku od mája vyložíme na von. Mladé rastliny nemôže poškodiť mráz, preto vysadenie vykonajte po mrazoch! Keď sa už dobre zakorenili, nasledujúcu zimu bez problémov môžte prezimovať.

Veľa úspechov a obrovské banány Vám prajem!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.