PODROBNÝ POPIS PESTOVANIA BATÁT

Sadenie batát

Batáty rozbalíme, do vysadenia ich držíme v polotieni. Na sadenie je najviac výhodná piesková, vodupriepustná pôda. Darí sa jej aj v drsnejších ílovitých pôdach, ktorá je poctivo rozrobená.

Oplatí sa ju pestovať na čiernej fólii . Rastlinu sa doporučuje sadiť na miesto, kde je celý deň slniečko. Dve tretiny priesady sa musí dostať pod zem. Doporučená vzdialenosť radov je :80 – 100 cm, vzdialenosť rastlín:30 cm.

Polievanie batát

Požiadavka na vodu na 1 deň je 1l na rastlinu. Najlepšia metóda je kvapková závlaha. Pôdu pravidelne udržiavame vlhkú od sadenia až po zber. Keby v priebehu tvorby hlúz pôda vyschla, nepolievajme ju zrazu s veľkým množstvom vody, pretože hluzy prasknú.

Hnojenie

Batáty – ako  rastlina s hluzami je obyčajne náročná na draslík. Potom organické hnojivo je doporučené len v malom množstve. Po vysadení pre tvorbu hlúz doporučujem hnojivo s nadmerným množstvom fosforu (NPK 15-30-15). Neskoršie pre tvorbu lístia používame hnojivo s veľkým množstvom dusíka N (NPK 25-5-10).

Starostlivosť

Proti podzemným škodcom obyčajne dezinfikujeme pôdu. Batáty priebežne udržiavame bez burín. Listy batát s veľkou radosťou bažia srnky, zajace – proti nim sa bránime s prípravkami proti zveru.

 

Zber

Zber uskutočňujeme na jeseň. Najneskorší termín je po zamrznutí listov, ale už od septembra je možné začať, keď si myslíme, že veľkosť batát je uspokojivá. Batáty majú zraniteľnú šupku, preto si dávajme na to pozor pri zbere.

Uskladnenie batát

Pozbierané batáty uskladňujeme takým spôsobom, že prv hluzy tepelne upravujeme. Tepelná úprava je liečivý proces, počas ktorého sa šúpka batát zväčší, rany sa jej zahoja, a tak hluzy sú dlhšie skladovateľné. Optimálna teplota uskladnenia je 14 °C. Takéto priestory môžu byť k domu patriace nevykurované priestory (predsieň, garáž) alebo pivnica. Batáty sú veľmi citlivé na chlad, kvôli tomu ich nedržíme v miestnosti pod 12°C. Počas zimy niekedy preberieme a prekontrolujeme batáty, a plesnivé vyhodíme.

 

Odrody batát

                           Beauregard

-hnedá šupa,pomarančová dužina

-1,5 – 2kg /rastlina, sladká,chuť približná k pečenej tekvici

                            Japonské batáty

-fialová šupa, biela dužina

-2-4kg/rastlina, jemne sladká, chuť podobná gaštanu

                            Biele batáty

-biela šupa, biela dužina

-2-3kg/rastlina, jemne sladká, chuť podobná k k arašidám

                             Fialové batáty

-fialová šupa, fialová dužina

-0,5-1kg/rastlina, jemne sladká, príjemne krémová chuť

 

 

2 komentáre k “PODROBNÝ POPIS PESTOVANIA BATÁT”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.