Bylinkové maslo sa dá pripraviť rýchlo a v mrazničke ho môžete mať uskladnené dlhú dobu. Bylinky a koreninové rastliny do masla môžeme vyberať nielen podľa ich chuti, ale aj podľa liečivých účinkov.
Jemne rozpustené, ale nie tekuté maslo vložíme do misky a dopenista vymiešame. Pridáme bylinky alebo iné dochucovadlá a varechou alebo mixérom vymiešame dohladka. Keď je konzistencia vyhovujúca, rozprestrieme pred seba jednu dvojvrstvovú alumíniovú fóliu a nanesieme na ňu jednu vrstvu rozmixovaného masla. Fóliu zatočíme tak, aby hotová tyč mala tvar valca. Hotové bylinkové maslo uskladňujeme v chladničke alebo v mrazničke aj niekoľko mesiacov. Hotové bylinkové maslo nakrájame nožom ponoreným do horúcej vody.
Petržlenové bylinkové maslo: 12 – 15 dkg masla, 1 PL nadrobno nasekaného petržlenu, citrónová šťava, soľ, čierne korenie
Pažítkové bylinkové maslo: 12 dkg masla, polovička viazaničky pažítky, soľ
Smrekovo-bazalkové maslo: 20 dkg mäkkého masla, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL čerstvej bazalky, zmes kôpru a pažítky, 2 CL citrónovej šťavy a soľ podľa chuti
Bylinkové maslo s chillim: 25 dkg sušeného chilli, 1 strúčik roztlačeného cesnaku, 1PL najemno nakrájanej pažítky, cayenne korenie, čerstvá citrónová šťava, soľ, čierne korenie
Zázvorovo-citrónové bylinkové maslo: 20 dkg mäkkého masla, kúsok čerstvého zázvoru, 1 zelený citrón, polovica štipľavej papriky, soľ, korenie
Pomarančové bylinkové maslo: 20 dkg mäkkého masla, polovička nastrúhaného pomaranča, 3 PL pomarančovej šťavy, 1 PL nasekaného estragónu, soľ, čierne korenie