Pripravte levanduľovú limonádu, lekvár alebo sirup. V tomto Vám ukážem k tomu recepty.

Levanduľa je jedna z viac ako tisícročných rastlín, ktorú s láskou využívajú aj v gastronómii. Jej kvety a listy prepožičiavajú mimoriadnu arómu jedlám. Môžete s ňou ochutnať pečené mäsá, šaláty, pečené zemiaky, chlieb, dezerty ale môžete s ňou pripraviť vynikajúcu limonádu, lekvár alebo sirup. Vyskúšajte to!

Levanduľa je koreninová a liečivá rastlina s mimoriadnou chuťou. Naraz prepožičiava jedlu – nápoju liečivú, zemitú, lesnú a mätovú arómu. Je veľmi dôležité, aby ste ste to neprehnali v jej používaní, pretože potravinám dáva horkastú a parfumovanú chuť.

Levanduľu môžte aplikovať vo viacerých sladkých a slaných receptoch. Ja Vám to teraz prezradím .

Levanduľová limonáda – recept

Ingrediencie
  • za hrsť, čerstvo nazbieraných, umytých levanduľových kvetov alebo 1 polievkovú lyžicu (PL) sušených levanduľových kvetov
  • 16 PL bieleho cukru (alebo množstvo podľa chuti)
  • 350 ml citrónovej šťavy
  • 1l vody
  • ľadové kocky
Príprava

Levanduľové kvety odstráňte zo stoniek, zelené časti môžte kľudne nechať. Dajte ich do jednej nádoby, a pridajte k tomu krištáľový cukor. S čistou rukou rozdrvte cukor s kvetinkami, takto sa uvoľnia esenciálne oleje z rastliny. Keď používate sušenú levanduľu, postup je rovnaký.

Dajte uvariť 1/2 l vody, a zalejte s ňou cukrovú levanduľu. Miešajte dovtedy, pokiaľ sa rozpustí, a nechajte namáčať levanduľu v cukrovej vode aspoň1/2 hodinu, ale je lepšie, ked je tam 3-4 hodiny.

Potom s čajovým sitkom preceďte cukrový sirup, a levandule zahoďte.

Levanduľový lekvár – recept

Levanduľa sa môže kombinovať v lekvári s hocijakým ovocím, v takomto prípade ku 2kg ovocia pridajte 1PL sušených kvetov a uvarte ju s ovocím. Aj zo samotnej levandule môžte pripraviť chutný lekvár.

Ingrediencie
  • 120 ml sušených levanduľových kvietkov
  • 1l vody
  • šťava z jedného citrónu
  • 40 dkg cukru
  • 1 gelfix
Príprava

Vodu priveďte do varu so sušenými levanduľami, potom keď začne vrieť, zavri prívod plynu, a nechaj stáť aspoň 20 minút. Levanduľa sa môže namáčať aj celú noc. Môžte ju scediť, ale pretože sú kvety jedlé, môžu ostať i v lekvári, keď sa Vám to takto páči. Potom pridajte citrónovú šťavu, cukor a ešte raz ju priveďte do bodu varu. Na konci varenia primiešajte k tomu gelfix, nechajte 5 minút vrieť, a môžte s ňou naplniť čisté poháriky, a po schladení môže ísť do chladničky.

Levanduľový sirup – recept

Sirupy skôr poznáme vo forme ovocných sirupov, ale keď túžiš na nezvyčajnú chuť, tak bezpodmienečne vyskúšaj po domácky pripravený levanduľový sirup, ktoré môžeš využívať na prípravu limonád a koktéjlov.

Ingrediencie
  • 250 ml vody
  • 32 PL cukru
  • 3PL čerstvej alebo sušených levanduľových kvetín
Príprava

Dajte uvariť vodu do hrnca spolu s levanduľovými kvetmi. Keď sa dostane do bodu varu, stiahni plameň na úsporný režim, a dajte cukor do vody. Miešajte do vtedy pokiaľ sa neroztopí.

Nechajte ju cca 15 minút vrieť. Dajte dole hrniec z plameňa, a nechajte aspoň 1 hodinu stáť sirup, alebo môžte levanduľu celú noc močiť. Sceďte sirup, naplňte do flaštičiek, a nechajte dobre uzavreté v chladničke.

Vyskúšajte tieto sladké, levanduľové čudnosti, a a dovoľte aby Vám prinášali nové chute do všedných dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.