Ako pestovať zakrpatené ovocné stromy?

Zakrpatené ovocné stromčeky nie sú len stromy štepené na slabo rastúce podpníky, ale stromčeky s prirodzene nízkym vzrastom a pomalým rastom. Dorastajú do výšky 1,5 – 2 m.

Sú jednou z najvhodnejších foriem pre malé záhrady a na pestovanie v znádobách. Veľkosť nádob by mal byť pri jadrovinách (jabloň, hruška) min. 25 – 35 cm v priemere, pri kôstkovinách (čerešne, marhule a pod.) 45 – 50 cm. Veľkosť nádoby čiastočne určuje životnosť stromčeka. Čím väčšia je nádoba, tým väčší priestor poskytujeme koreňovému systému a tým väčšia zásobáreň živín a vody.

Substrát

Substrát (pôdu) vyžadujú humózny s dostatkom živín. Ideálna je nádoba so spodnou nádržnou vrstvou, prípadne treba do ťažšieho substrátu primiešať napr. perlit, aby sme preľahčili substrát a zamedzili tak premokreniu. Na dne nádoby by mali byť otvory na odtok prebytočnej vody.

Zálievka

Zálievku stromov v nádobe je potrebné vykonávať pravidelnejšie a častejšie (v porovnaní so stromami vo voľnej pôde), pokiaľ chceme dosiahnúť kvalitnú úrodu. Odporúčame intervaly 2-3 krát týždenne, počas prvej polovice jari, počas horúcich letných mesiacov odporúčame zalievať denne. Faktorom frekvencie zalievania je aj veľkosť nádoby a umiestnenie stromčeka. Všeobecne platí, že čím väčšia je nádoba, tým menej často budete musieť zalievať.

Menšie kontajnery vysychajú rýchlejšie. A rovnako, čím veternejším podmienkam sú vystavené, tým viac vody budú potrebovať. Vietor môže vysúšať nádoby rýchlo, aj keď nie je príliš teplý deň. Tiež závisí aj od zloženia pôdy. Ľahší substrát sa vysušuje rýchlejšie, ťažšia pôda udrží vodu dlhšie. Vždy však treba dbať na primeranosť zálievky a vyhýbať sa extrémom premokrenia a preschnutia substrátu. Pre zabránenie nadmernému vysychaniu, môžete vrch substrátu prikryť mulčovacou kôroudekoračným štrkom, prípadne použiť kokosové vlákno.

Presádzanie

Stromčeky treba presadiť približne každé dva roky, v závislosti od veľkosti nádoby, s tým, že stromčeku doplníme nový, najlepšie kompostový substrát. Tiež je vhodné úprava, prerezanie koreňového systému.

Rez

Po výsadbe jednoročný špičiak skracujeme na cca 40 cm od zeme, aby sa v prvom roku rastu dobre rozkonáril. V druhom roku necháme najmenej tri silné vetvy, ktoré skrátime na cca 20 cm od kmeňa.

Hnojenie

Hnojenie ovocných stromov v nádobách jepotrebné vykonávať častejšie ako pri stromoch rastúcich vo voľnej pôde. V špecializovaných obchodoch je už dostať kúpiť hnojivá, ktoré uvádzajú potrebné dávkovanie. V období kvitnutia a rodivosti môžete každé 2 týždne pridať do zálievky hnojivo na rajčiny.

Zazimovanie rastlín v nádobách

Pokiľ nemáme možnosť zazimovať stromček v nádobe v chladnej a svetlej miestnosti, je niekoľko typov, ako obaliť nádobu. Treba zapojiť fantáziu a aranžérske schopnosti. Dôležité je, aby sme ochránili koreňový systém pred namrznutím a nezabudli na miernu zálievku, aby stromček v zime nevyschol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.