Zaujímavé!

Chcel by som sa s Vami podeliť o jeden dobrý, zdraviu prospešný recept z vavrínu pravého – bobkového listu (Laurus nobilis) z knižky p. Józsefa Kovácsa, ľudového liečiteľa:

,,Čistenie kľbov môžte prevádzať najjednoduchšie s vavrínovým čajom. 5g listov z vavrínu varte 5 – 8 minút v 3dl vody pod pokrývkou v dobrej (nepoškodenej) smaltovanej nádobe. Necháme to stáť 6 hodín, a potom počas 12 hodín pite za dúšok (nie viac!). Je najlepšie, keď čaj pripravíme večer, a na druhý deň ju pijeme. Toto ešte 2 krát po sebe idúcich dňoch opakujeme, a mesačne ešte 3 krát. Spolu teda za rok 12 krát.

Čaj z vavrínu a listy

Keď je pre Vás 3 za sebou idúce dni namáhajúce, tak to môžte aplikovať 1 deň počas troch po sebe idúcich týždňoch, napr. v sobotu.“

Zo záhradníckeho hľadiska je vavrín pravý (Laurus nobilis) veľmi cenený, pretože sa hodí ako pekný,zelený solitér, ale je ideálny ako aromatický, voňavý živý plot. Na pôdu nie je náročný, dá sa sadiť na pražiace slnko.

Vavrín pravý

V ideálnych podmienkach má aj 10 cm dlhé listy. Je ešte zaujímavé, že na kuchynské účeli si vyberte radšej staršie listy, pretože sú aromatickejšie. Oplatí sa ju sadiť. U nás ju dostanete celý rok spolu s ostanými nami pestovanými bylinkami. Už ju môžte sadiť od marca: https://koreninovazahrada.sk/product_info.php/vavrin-pravy-bobkovy-list-laurus-nobilis-p-358

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.