TIP AKO PREDÍSŤ NAJČASTEJŠEJ JESENNEJ, ZIMNEJ CHRÍPKE. ZÁSOBTE SA DOMÁCIM SIRUPOM Z NÁDCHOVNÍKA!

O prínosoch a účinkoch voňavej izbovej rastliny nazývanej nádchovník bolo už napísané mnoho. Tento krát Vám prinášam tip na to, ako úžitkovať jej dužinaté listy a predísť tak najčastejšej jesennej, zimnej nádche.

 

Doporučujem Vám zásobiť sa domácim sirupom z nádchovníka. Pri príprave sirupu môžte použiť Nádchovník – Mexický eukalyptus (Plectranthus amboinicus) a Nádchovník eukalyptový (Plectranthus montanus).

Dajte chrípke stop

Náhle výkyvy teplôt, sychravé počasie, nedostatok slnka a následná únava už skratka patrí k jeseni, zime. Ale niektorí jedinci tým prechádzajú bez akejkoľvek ujmy, iní melú z posledného, buď sa od rána do večera dopujú všetkými možnými vitamínmi. Výsledkom tak môže byť neznesiteľná bolesť hlavy a chrípka ako vyšitá. Predtým ako začnete panikárčiť a podnikať útoky na lekárne, skúste dať dôveru prírode. Aby sa Vám a Vašim ratolestiam s chrípkou ľahšie bojovalo, vyrobte si vlastný liečivý sirup. S láskou urobený môže byť zaručene o to väčší úspech.

Ako na to?

Výroba domáceho sirupu nie je tak zložitý proces a zvládne ju opravdu každý. V zásade existujú dve rôzne cesty, ako sa k domácemu sirupu dopracovať – teplá a studená.

Varený sirup

Výhodou prípravy vareného sirupu je predovšetkým kratšia doba prípravy, ale vzhľadom k tepelnej úprave tiež dlhšia trvanlivosť.

 

Na prípravu potrebujete:

  • 20-30 listov nádchovníka
  • citrón, limetku alebo pomaranč – podľa vlastnej chuti
  • vodu
  • cukor krupicu (cca 1kg)

Postup:

Deň pred samotným varením sirupu je potrebné si pripraviť odvar. Neumyté listy nádchovníka spolu s plátkami dobre očisteného citrónu ( alebo iného druhu citrusu) vložte do hrnca a zalejte horúcou vodou tak, aby všetky suroviny boli úplne ponorené. Nádobu zakryte a nechajte stáť. Druhý deň preceďte cez husté sytko alebo plátený obrus a scedený odvar priveďte do varu.

 

Stlmte plameň a opatrne prisypte cukor. Varte za občasného miešania na miernom stupni, pokiaľ sirup nedostane medený odtieň a nezačne ľahko hustnúť. Varenie na začiatku môže byť ako ,,nekonečný príbeh´´, keď sa ale vyvarí hlavný diel vody, ide všetko rýchlo – preto od varenia neodchádzajte a strážte, aby sirup sa nezačal peniť a neutiekol z hrnca.

 

Správnu konzistenciu sirupu vyskúšate jednoducho tak, že pomocou lyžičky odkvapneme na čistý tanier – pokiaľ kvapka drží tvar, je najvyšší čas sirup odstaviť. Po vychladnutí totiž pomerne dosť zhustne. Ešte teplý sirup ihneď naplňte do fľaštičiek, pevne uzavrete a otočte dnom hore. Potom ho uchovajte na chladnom mieste.

 

Sirup bez varenia

Výroba za studena je vhodná v tom prípade, že má Váš nádchovník väčšie množstvo listov, ktoré môžte z rastliny odtrhnúť. Ak ste držiteľom viacročnej a dobre rozrastenej rastliny, ktorú je treba zastrihnúť, môžete listy využiť práve takýmto spôsobom. Je dôležité si pripomenúť, že ideálna doba pre studené spracovanie sirupu sú pekné, slnečné dni – nie je to ale podmienkou. Slnečné lúče sú prínosom preto, že sa cukor rýchlejšie rozpustí a lepšie sa spája so šťavou z listov.

Na prípravu potrebujete:

  • uzatvárateľnú sklenenú nádobu
  • aspoň 50 väčších listov nádchovníka – čím viac, tým lepšie
  • cukor krupicu (podľa veľkosti nádoby a množstva listov cca 1 kg)
  • citrón, limetka, pomaranč – podľa chuti
  • citrónovú šťavu

Postup:

Listy ľahko prepláchneme v studenej vode a prekrájajte na polovičku, aby sa lepšie uvoľňovala šťava. Citrón, limetku alebo pomaranč (podľa chuti) kefkou poriadne umyte a rozkrájajte na plátky. Do vypláchnutej sklenenej nádoby potom striedavo vrstvite listy, cukor, citrónovú šťavu a citrusy, až je nádoba plná. Uzavrete a nechajte stáť za oknom.

Behom niekoľko týždňov by ste mali pozorovať, že sa cukor rozpúšťa, podľa potreby prípadne môžete zľahka premiešať. Obsah flaštičky pravidelne kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikať plieseň. Keď je vnútrajšok sklenenej nádoby kompletne tekutý, preceďte cez plátno a dobre vymačkajte. Sirup jednoducho uchovajte vo fľaštičke v chlade a tme, v chladničke, v pivnici.

Kde všade zachutí

Sirup zo zázračného nádchovníka sa hodí pri chrípke a nachladnutí, ale účinkuje i ako prevencia týchto nepríjemných ochorení. Vďaka veľmi jemnej a neštipľavej príchuti si ho obľúbili aj deti. Nedráždi žalúdok, naopak pomáha odbúrať potiaže tráviaceho traktu. Dospelí si s ním môžu osladiť grog alebo punč, a výborný je aj do čaju – napríklad pri horúčke alebo migréne. Vychutnať si ho môžete na pečivu s maslom, v jogurte alebo na krupicovej kaše.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.