ČO BY STE MALI VEDIEŤ O PESTOVANÍ MUCHOVNÍKA ?

Muchovník sice stále patrí v našich záhradách medzi menej obvyklé dreviny pestovanej pre výrazné sladké plody, ničmenej vďaka práve plodom a ich využitiu v modernom stravovaní získavajú na stálej väčšej obľube. Muchovník ako taký je veľmi výrazný, okrasný krík, je možné ju využiť i pre výsadbu do živého plotu. Je celkom nenáročný na pestovanie, najväčšia starostlivosť je pri pravidelnom prerezávaní. Pokiaľ si vyberiete tento strom, pamätajte si, že Vašu záhradu môže zdobiť 40 až 50 rokov.

Výsadba a substrát:

Muchovník vysádzame na slnečné či polotienisté stanovište. Na zloženie pôdy je nenáročný, postačí bežne dostupná záhradná zemina, ktorá bude dobre priepustná. Do pripravenej jamy je vhodné pridať a zapracovať dobre vyzretý kompost. Rozostup medzi kríkmi by mala byť okolo 3m.

Hnojenie:

S hnojením to nepreháňajme, je možné ju prihnojovať kompostom alebo bežnými dostupnými hnojivami pre okrasné dreviny.

Zálievka:

Muchovník po zakorenení znesie i krátkodobé sucho, avšak v letných mesiacoch jej doprajeme výdatnejšiu zálievku.

Rez:

Rastlinu je možné pestovať ako krík alebo ako strom, ktorý si ľahko vypestujeme skrátením nepotrebných vetví od najsilnejšieho a najrovnejšieho kmienku zhruba  1m nad zemou. U kríkovej varianty zrežeme dva hlavné kmienky, ktoré rastú blízko seba. Základný postup pri reze je viacmenej rovnaký ako pri rýbezliach (rez ríbezlí).

Ochrana rastlín na zimu:

Muchovník je mrazuvzdorná rastlina, dokonca aj kvety znesú mráz do -6 °C. Nie je potrebná žiadna zvláštna starostlivosť.

Chooroby a škodcovia:

Muchovníky v našich podmienkach netrpia žiadnymi významnými chorobami a škodcami, vynímočne ich napadajú huby obvyklé u ovocných stromov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.