NÁVOD NA PESTOVANIE KUSTOVNICE ČÍNSKEJ

 

Veľkým hitom v oblasti drobných ovocných kríkov je i kustovnica čínska, známejšia pod názvom ,,Goji“. Pestovanie tohto kríku nie je náročné a zvládnu ho i záhradníci-nadšenci.

Výsadba a substrát:

Kustovnicu vysádzame do ľahších, skôr piesočito-ílovitých pôd. Najvhodnejším obdobím je mesiac marec alebo apríl. Rozostupy medzi kríkmi by malo byť 2 – 2,5 m. Na dno predprivanej jamy nezabudnite pridať dobre vyzretý kompost, alebo hnoj a dôkladne ju zapracujte.Po výsadbe doporučujeme rastlinu zamulčovať mulčovacou kôrou.

Hnojenie:

Goji hnojíme pravidelne, na jeseň pridávame maštaľný hnoj, na konci apríla s prídavkom močoviny a behom mája a júna fosforečnan amonný. Od mája hnojíme výživovým postrekom na listy v intervale cca 20 dní.

Zálievka:

V období medzi koncom apríla a polovicou júna zalievame zhruba každých 25 dní (pokiaľ je rastlina novo vysadená zalievame častejšie). Od septembra zálievku obmedzujeme a zalievame už len raz alebo dvakrát. Prvá a posledná zálievka v roku by mala byť najvýdatnejšia.

Rez:

Prerezávanie a omladzovací rez je v prípade kustovnice nutný. Vo februári alebo v marci odstraňujeme všetky výhony z vrchnej a spodnej časti kmeňa a zároveň prevzdušníme stred kríka odstránením všetkých starých, prekrížených, či zbytočne zahusťujúcich vetiev. V priebehu leta odstránime silné výhony z hlavného kmeňa a vetiev tak, aby mali volný prístup svetla a vzduchu.

Ochrana rastlín na zimu:

Rastlina je mrazuvzdorná a žiadnu špeciálnu starostlivosť nepotrebuje. Mladé rastliny ochránime prihrnutím oppdnutých listov, alebo čečinou.

Choroby a škodcovia:

Vzhľadom k tomu, že rastlina patrí do čeľadi luľkovitých , môže sa u nich vyskytnúť plieseň zemiaková (pomôže Acrobat MZ WG, Kuprikol 50 a mnohé ďalšie). V teplejšom počasísa na nich môžu objavovať molice skleníkové, alebo rôzne druhy vší a molíc. I tu nám pomôžu rôzne druhy bežne dostupných insekcitíd ( Decis AL, Decis Protech, RockEffect (na prírodnej bázi)).

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.