AKO SPRÁVNE VYSADIŤ VINIČNÉ ŠTEPY?

Výsadba sadenice

Výsadba sadenice je nasledovná: zakúpime kvalitnú sadenicu, na 3 dni ju dáme do vody. Sadenica sa pripraví na výsadbu – korene zrežeme na 12 – 15 cm, ak nie je výhonok zrezaný a sadenica zaparafínovaná, zreže sa na  2 očká. Takto pripravenú sadenicu vložíme do vykopanej jamy 40 x 40 x 40 cm. Korene rozložíme do každej strany a prihrnieme so zemou, zalejeme vodou približne 3 – 5 litrov.

Sadenica by mala vyčnievať nad úroveň zeme cca. 6 cm, aby nezakorenila z naštepenej časti čo oslabuje rast a vitalitu celého kra. Pri výsadbe na jeseň sa nad sadenicou vytvaruje kopček zo zeme – okolitá pôda (zimné mrazy). Na vytvarovanie kopčeka nepoužívame piliny, ani piesok. Piliny sú zdrojom pre hubové chorôby a piesok premrzne viac ako pôda.  Nástupom mrazov sa kopčeky môžu skontrolovať, či nevyčnieva vrch sadenice.

Po prezimovaní  na jar  kopček odtiahneme a prihŕnieme znova sypkú zem, ktorú nastávajúci výhonok lepšie prerastie – prerazí.  Kopček postupne do konca leta odstránime. Výhonky priväzujeme ku kolíku ( agátový, kovový), aby bol kmienik rovný. Ponechávajú sa dva najsilnejšie výhonky. Počas leta polievame podľa potreby.

Ak neprší stačí sadenicu poliať každé dva týždne – cca. 10 – 15 litrov. V prípade nižšieho vzrastu môžme pridať raz za mesiac do vody zálievkové hnojivo.( Hakofyt B, Harmavit, Herbavital, Wuxal)

Výsadba sadenice na nové stanovište, novo založený vinohrad s vhodne pripravenou pôdou a zásobou živín alebo záhrada s ornou pôdou atď., môžu priniesť za vegetáciu aj 1,5 m výhonky.

Podsadba

Podsadby do starých vinohradov sa musia vykonať,, podstivo,,. Jamy kopať rýľom na 40 x 40 cm. Ak zanedbáme základný postup práce, oslabíme rast v prvom roku. Sadenica ostarne – zakrpatie a pomaly sa vyvíja. Nástup do rodivosti oddialime aj na 5 rokov.

Ošetrovanie viniča

Ošetrovanie viniča: na trhu výrobcovia postrekov ponúkajú široký sortiment ochranných látok s rôznymi účinnými látkami. Viničnú sadenicu do tretieho roku postrekujeme  proti peronospóre (Plasmopara viticola) a proti škodcom. Po nástupe do rodivosti ošetrujeme vinič aj proti múčnatke (Uncinula necator) a  plesni sivej (Botritis cinerea) a iným chorobám.

Rozdelenie viničných štepov

Náš tradičný sortiment stolových odrôd spočíva na dvoch varietách Chrupka biela a červená. Časom sa udomácnili aj zahraničné odrody, z ktorých sa najviac rozšírila Pannónia kincse, Čabianska perla . Niektorým zahraničným odrodám sa v našich klimatických podmienkach nedarí, hlavne veľmi nesko dozrievajúce, sú však ročníky keď teplé leto a neskorá jeseň praje aj pre tieto odrody (Guzaľ kara).

Naši odborníci vyšľachtili paletu moderných odrôd od veľmi skorých až po veľmi neskoré, vhodné aj na krátkodobé skladovanie, aby sme pokryli čo najdlhšie obdobie konzumu čerstvého hrozna z vlastnej produkcie. Pre túto skupinu novošľachtencov platí zásada, že sa majú pestovať v teplých vinohradníckych rajónoch, v hlbokých pôdach s dobrou vlhkosťou a zásobou živín.

Takzvaným ,,Globálnym otepľovaním,, sa však hranica úspešného pestovania hrozna posúva aj  vyššie, nie je nemožné dopestovať skoršie stolové odrody aj tam kde sa predtým nepestovali. Treba však vybrať najvhodnejšie odrody s neskorým pučaním a odolnosťou na zimné mrazy. Popri týchto kritériách aj vhodné stanovisko – slnečné, záveterné sa pripisuje k úspešnému pestovaniu.

Zber hrozna

Zber hrozna najmä stolového vykonávame postupne podľa dozrievania. Strapce rozložené na slnečnej strane sú už pekne vyfarbené a dozreté v porovnaní s ostatnými ktoré môžeme oberať aj o jeden až dva týždne neskôr. Zdravé strapce hrozna najmä neskoršie odrody, možno skladovať v suchej vetrateľnej miestnosti zavesené na šnúrach, častokrát s viničovým prútom. Niektoré odrody ako napr. Souvenír, Conkordia  ak je vhodné počasie vydržia  na kroch až do Vianoc– neopadajú. Treba však strapce chrániť sieťkou pred Drozdom čiernym.

Ako ozdobu pivnice, si môžu malopestovatelia koncom októbra pozapichovať 2 – 3 viničové prúty so strapcami do veľkej nepoškodenej kŕmnej repy.

Všeobecne k nevhodnými miestami pre pestovanie je napr. severný svah s celodenným tieňom, plytká pôda bez zásoby živín, lokalita s vysokou podzemnou vodou, vinič pod stromom, vinič v blízkosti hnojiska alebo na dvore s hrubšou vrstvou slepačieho trusu, mladá viničná sadenica zasadená do trávy alebo ďateliny, prípadne obrastená hustou burinou.

Prajeme Vám veľa úspechov a radosť z dopestovanej úrody!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.