3 mimoriadne božské vianočné recepty na punč – Od týchto lepšie nedostanete ani na vianočných trhoch!

Okrem typických vianočných jedál patria k zime a Vianociam aj tradičné nápoje. Jedným z nich je PUNČ. Vedeli ste, že punč pochádza z Indie? V hindštine znamená výraz „pánč“ číslovku päť. Tá vyjadruje počet surovín potrebných na výrobu tohto nápoja. Prísadami sú alkohol, cukor, citrón, voda alebo čaj, korenie. Punč má mnoho variácií, niekomu chutí s ovocím, niekomu bez alkoholu, niekomu zase „tuhší“.
Popri varenom víne najlepším alkoholickým nápojom je mimoriadne chutný punč. Ale nemusíte míňať veľa peňazí na trhoch, predsa aj doma môžme ľahko urobiť túto vianočnú pochúťku. Ukážem Vám 3 božské recepty a ver mi, že ani na vianočných trhoch nedostaneš lepšie ako tieto!

Tradičný vianočný punč

Budeme potrebovať:

  • 1 l šťavy z čiernych ríbezlí alebo jabľka
  • 5 dl pomarančovej šťavy
  • 5 dl suchého červeného vína
  • 1-2 kusy škorice
  • 4-5 zŕn klinčekov
  • 1 vanilkovú tyčinku
  • 1 nešúpaný pomaranč

Príprava:

Nalejte ríbezlovú šťavu, pomarančovú šťavu, víno, cukor, korenie a polovicu vanilkovej tyčinky do hrnca a priveďte do bodu varu. Medzitým nakrájajte pomaranč na plátky a pridajte k nim. Ak je dôkladne uvarená, môžeme ju ochutnať!

Vanilkový punč

Budeme potrebovať:

  • 0,65 l horúceho vanilkového čierneho čaju
  • 5 cl rumu
  • 8 dkg hnedého cukru
  • 3 anýzy
  • 2 tyčinky vanilky
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1 pomaranč
  • 1 citrón

Príprava:

Vanilkové tyčinky narežte pozdľžne, potom zoškrabte vnútro a zmiešajte s rumom do čaju. Potom pridajte hnedý cukor, škoricu, aníz a nechajte 10 – 15 minút odstáť. Medzitým sa olúpe pomaranč a citrón, potom sa kôra nakrája na prúžky a dávame ich do punču, a vmieša sa šťava. Podávajte horúce a ozdobte ju škoricovými tyčinkami alebo plátkami pomaranča.

Medovo – pomarančový punč

Budeme potrebovať:

  • 0,8 l jablkovej šťavy
  • 5 cl rumu
  • 1/2 citrónovej šťavy
  • 1/2 pomarančovej šťavy
  • 4 filtre pomarančového čaju
  • 3 plátky citrónu

Príprava:

Pripravte si čaj z pol litra vody, filtre nechajte namočiť  po dobu 5 minút, pričom nahrejte jablkovú šťavu a nalejte do čaju s citrónovou šťavou a pomarančovou šťavou a rumom. Oslaďte medom a podávajte s citrónovými krúžkami a škoricovými tyčinkami.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.