CHCETE MAŤ KRÁSNE PLODY ČUČORIEDOK?

Pri výbere kanadských čučoriedok by sme mali dopredu počítať s tým, že jeden krík nám nebude stačiť. Vzhľadom k tomu, že rastliny sú len čiastočne samooprašné, doporučuje sa vysadiť dva a viac kríkov do vzájomnej blízkosti. Dbáme na to, aby odrody kvitli približne v rovnakom čase. Stanovište volíme skôr slnečné, dariť sa im bude aj v polotieni, avšak na slniečku budú plody vyzrelejšie, chuťovo aromatickejšie, avšak v polotieni bude úroda menšia a neskoršia. Kanadské čučoriedky je možné úspešne pestovať aj v nádobách na balkónoch, terasách a pod.

Výsadba a substrát:

Základom pri výsadbe kanadských čučoriedok je už príprava pôdy. Pripravíme si jamu zhruba 1 m širokú a cca 40-50 cm hlbokú. Čučoriedky majú korene plytko pod zemou, tak väčšia hĺbka nie je potrebná. Vzniknutú jamu je vhodné od okolitého priestoru oddeliť fóliou. Dno môžeme vysypať štrkom, alebo kamienkami  ako drenáž na odtok vody.

Vzhľadom k tomu, že čučoriedka potrebuje piesčitú, alebo piesčito – hlinitú pôdu s veľmi kyslou reakciou, rastliny vysádzame do zmesu piesku a rašeliny. Dôležité je túto zmes pravidelne doplňovať, bez dostatočnej kyslej reakcie nebude čučoriedka prosperovať. Pre udržanie vlhkosti a ako ochranu proti burine doporučujeme okolie kríka zamulčovať.

Čučoriedky vysádzame skôr na jeseň alebo skoro na jar, ale vzhľadom k tomu, že sa sadenice vo väčšine prípadov predávajú v kontajneroch s dobrým koreňovým obalom,. je možné ich vysadiť bez problémov počas celej vegetácie.

Hnojenie:

Hnojenie čučoriedok prevádzame skoro na jar, pri tvorbe púčikov a po kvitnutí. Zhruba od júla sa hnojeniu vyvarujeme. Hnojíme špeciálnymi kyslými hnojivami bez obsahu chlóru. V dnešnej dobe je možné si vybrať z hnojív určených priamo pre čučoriedky, buď granulované alebo kvapalné.

Zálievka

Čučoriedky sú pomerne náročné na zálievku, avšak neznesú premokrenie, čomu zabránime patričnou drenážou a zamulčovaním (viď, Výsadba a substrát). Pravidelnosť zálievky priaznivo ovplyvňuje veľkosť a násadu neskorších plodov.

Rez:

Po výsadbe vyberieme jeden až tri najsilnejšie výhony, ktoré mierne skrátime. Ostatné, slabé, odstránime čo najnižšie. Rastlina tým bude lepšie vyživená a dobre rozvetvená.Čučoriedky rodia na jednoročnom mladom dreve, a preto v nasledujúcich rokoch vždy ponecháme ďašie dva až tri nové výhony. Rez pravidla prevádzame na jar, kedy zároveň odstránime staré odumreté vetvy a celkovo krík presvetlíme zrezaním slabých vetvičiek.

Ochrana rastlín na zimu:

Pokiaľ máme rastlinu dostatočne zamulčovanú, nie je na zimu potrebná žiadna špeciálna starostlivosť. Len pri pestovaní v nádobe sa doporučuje nádobu dobre zaistiť pred mrazom (obalením nádoby jutovinou, kokosovým rákosím a pod.). Mulč nezabudnite pravidelne obnoviť.

Choroby a škodcovia:

Čučoriedky spravidla netrpia chorobami. Pri nedostatku železa alebo nadbytku vápnika môže dochádzať ku žltnutiu listov. Jedinými škodcami pre ne môžu byť zvieratá, ktoré môžu poškodiť vetvičky alebo bobule.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.