NÁVOD NA PESTOVANIE EGREŠOV

Egreš je vhodným doplnkom našej záhrady, obzvlášť v kombinácii stromový egreš a kríčkové ríbezle.  Vo forme stromu nám egreš zaberá menej miesta, plody sa ľahšie zbierajú i ľahšie ošetrujú. Podľa farby plodov rozoznávame egreš červený, zelený, biely alebo žltý. Najčastejšie vysádzame stromky a kríky na jeseň alebo na jar (voľnokorenné), kontajnerované rastliny môžeme vysádzať aj v priebehu sezóny.

Výsadba a substrát:

Egreš vysádzame na svetlé stanovište s ľahkým tienením.Plné slnko jej nevyhovuje.Pôda by mala byť dobre priepustná, humusovitá, a dostatočne vlhká. Pred samotnou výsadbou sa doporučuje do pripravenej jamy pridať vyzretý kompúost. Samotný krík sadíme tak hlboko, ako rástol v škôlke. Ku stromkovitému egrešu nezabudnite upevniť oporu, ktorá bude končiť až nad miestom očkovania.

 

Hnojenie:

Hnojenie je v prípade egrešu veľmi dôležité, ovplyvňuje rast, plodnosť, vitalitu i životnosť rastliny. Každý rok hnojíme na jar , a v dobe pred kvitnutím. Najlepšou voľbou sa ukazuje Cererit, alebo NPK. Pri náznakoch poškodenia listov nezabudnite dodávať draslík, najlepšie v marci, pomocou síranu draselného. Každý 3.-4.rok pridávame maštaľný hnoj, vyzretý kompost alebo iné organické hnojivá.

Zálievka:

Po výsadbe hneď zalievame. Egreš má najradšej vlhšiu pôdu, totiž pravidelná zálievka je nutnosťou.

Rez:

Rez sa líši pri kríkovej i pri stromkovej variante. Po výsadbe kríku( na jar ihneď, na jeseň počkáme do jari) skrátime výhony na dva až štyri púčiky, tie slabé odstránime celé hneď u zeme. V druhom roku po výsadbe ponecháme štyri až šesť najsilnejších výhonov, ktoré skrátime o tretinu. V treťom roku skrátime najdlhšie vetvy na desať až 12 očiek, a bočné vetvičky na tri až päť očiek.

Pri výsadbe stromkov (opäť na jar ihneď, pri výsadbe na jeseň počkáme až do jari) skrátime výhony na tri až štyri očká. V druhom roku vyberieme päť až sedem základných vetvičiek a skrátime ich o 1/3.

V nasledujúcich rokoch stromu odstránime výhony vyrastajúce zo stredu korunky a zároveň vetvičky, ktoré stromček zahusťujú. Základné vetvy ponecháme na dĺžku osem až desať očiek, bočné na dve až štyri. Tento omladzovací rez prevádzame až po štyroch/šiestich rokoch. Odstraňujeme i výhonky ktoré vyrážajú z podnožov.

Ochrana rastlín na zimu:

Najvhodnejším spôsobom ochrany je zamuľčovanie kríkov či stromov kompostom, alebo opadaným listím. Kmeň mladého stromčeka môžeme prípadne obaliť jutovinou.

Ochrana rastlín na zimu:

Najvhodnejším spôsobom ochrany je zamulčovanie kríkov i stromkov kompostom, alebo listím. Kmeň mladého stromu môžeme prípadne obaliť jutovinou.

Choroby a škodcovia:

Medzi najznámejšie choroby patrí padlí americké, ktorá spôsobuje plieseň plodov a listov, opad plodov a celkové zničenie rastliny. Ako prvú pomoc doporučujeme opakovaný postrek prípravkom Bioton. Zelené húsenice ožierajú listy, ľahko sa ich zbavíme postrekom bežne dostupných pesticídov.

Medzi ďalších bežných škodcov patria molice, i tých sa ľahko zbavíme postrekom PIRIMOR, MOSPILAN, atď. Žltozelené sfarbenie listov a ich postupné opadávanie môže spôsobiť antraknóza egrešu( pomôže napr. DITHANE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.