Ako úspešne dopestovať čerstvý koriander

Pestovanie koriandra (Coriandrum sativum) nie je veľká veda. Skutočne rastie spontánne, aspoň na niektorých miestach.Koriander vyžaduje bezmrazivé počasie k rastu,ale príliš vysoké teploty neznáša.

 

Pestovanie koriandra

V chladnejších klimatických podmienkach pestujeme koriander v lete a v trópoch v chladnejšom suchom období. Pestovanie koriandra si vyžaduje dobrú pôdu a pravidelné zavlažovanie. Koriander sa vždy pestuje zo semien a seje sa priamo na miesto, kde sa má pestovať, ppretože neznáša presádzanie. Pri skúške presádzať rastliny sa môže stať, že rastliny vybehú do výšky, potom vykapú, ale žiadny list neprinesú.

Koriander má dlhý stľpikovitý koreň, to znamená že črepníky nie sú dostatočne  hlboké na to aby sa v ňom zmestili. Koriander sa preto neodporúča pestovať v kvetináči.

Ako pestovať koriander zo semien?

Koriander sejeme do hľbky 1 cm na jednom mieste, pretože koriander rastie na dostatočne veľkú výšku, zakryjeme a zalejeme. Koriander môže byť vysadený aj v radoch alebo ju môžeme rozsiať na plochu. Závisí to od toho, koľko semien máme k dispozícii. Nie je potrebné zasiať veľa semien, pretože narastie dosť vysoko, cca 50 cm.

Chcete získať čerstvé listy alebo semená

Ak ich pestujeme kvôli listom, nechajme medzi nimi 5 cm vzdialenosť. Ak sa pestujú pre semená, potrebujú viac miesta, ale nadbytok sa môže spotrebovať a pár nechať na semeno. Semená koriandra vyklíčia za 2 – 3 týždne. Pokiať vyrastú dosť husto, treba ich vytrhať.

Koriander má kolíkový koreň, ktorý je veľmi chutný. Medzi ingredienciami ázijských polievok často nájdeme koriandrový koreň, oni ju používajú podobne ako európania petržlenový koreň.

Zber koriandra

Potom čo sme odtrhali všetky listy koriandra, pozbierame listy , ktoré sú pri koreni a presvedčíme sa o tom aby rastlina s niekoľkými listami ešte prežila a ďalej rástla. Skôr alebo neskôr koriander začne kvitnúť. Hneď ako sa vyvýjavú stonky kvetov, nenarastú už ďalšie listy.

Preto je veľmi dobrý nápad každých pár týždňov zasiať semená koriandra, takže vždy budeme mať čerstvé listy.

Niektorí zrežú stonky kvetov, ako sa objavia, aby  mohli trochu predľžiť životnosť listov. Môžete ju dokonca úplne zrezať, keď začne kvitnúť.

Problémy pri pestovaní koriandra

Najväčším problémom pri pestovaní koriandra je, že  je veľmi citlivý na teplo. V tom prípade začne kvitnúť a prinesie semená. Preto si dôkladne vyberte stanovisko, kde budete koriander pestovať.  Na chladnejších miestach  vyžaduje plné slnečné žiarenie, ale  keď očakávate horúce počasie, zabezpečte im tienenie.

Dbajme na to, aby pôda nevyschla. Ako v každom prípade aj teraz pomôže mulč! Polievajme ju pravidelne, a uistite sa aby substrát bol vodu priepustný. Okrem toho koriander nemá žiadne špeciálne požiadavky na pôdu. Bohatá, tmavá pôda vytvára veľkú a zdravú rastlinu, ale aj priemerná výživná pôda je pre ňu prijateľná.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.