Na kašeľ je veľmi účinná Sladovka hladkoplodá – Sladké drievko

V zamračených, sivých, daždivých dňoch sa objavujú rôzne dýchacie ochorenia, na ktoré som vždy kupec. V tomto okamihu si vždy skúšam všetko od prírodných liekov, ale už som dosť imúnny voči lipe a rumančeku.

Mal som už aj med a cesnak alebo med – zázvor, ale zdá sa mi, že musím hladať nové spôsoby, cesty alebo príde liečba nášho obvodného doktora antibiotikami.

Aby som tomu zabránil, začal som skúmať a zistil som, že koreň sladkého drievka ( Glycyrrhiza sp.) má vynikajúce účinky. Jeho prospešné vlastnosti sú už známe 3000 rokov, len mne sa iba vyhli.

Tento krík, tiež známy ako sladké drievko, patrí do rodiny a jeho listy a kvety pripomínajú agát. Na Slovensku žijú dva druhy rodu Glycyrrhiza, pôvodom z Ázie a Stredomoria.

Skutočné sladké drievko (Glycyrrhiza glabra) sa vyskytuje na mnohých miestach vo voľnej prírode, ale pestuje sa aj pre svoje liečivé účinky. Dopyt v Nemecku (samotné Nemecko dováža 500 ton ročne) je taký, že na mnohých miestach je populácia kríkov už značne vyčerpaná.

Preto výbor vedcov z Univerzity vo Wurzburgu a odborníci  zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) vybrali sladké drievko ako bylinku roku 2012, aby sa zvýšila informovanosť o nebezpečenstvách nesprávneho zberu.

Ako už jeje názov hovorí, jeho liečivá sila je v jej koreni, ktoré sa zbiera od októbra do apríla. 24% jej hmotnosti tvorí Glycyrchizín (Glycyrchizín) uhľohydrát, ktorý je 50 krát sladší ako trstinový cukor. Okrem toho ešte obsahuje saponíny, flavoníny, kumaríny a steroly.

 

Starí gréci ho používali na zmiernenie kašľa a na liečenie žalúdočných problémov. V čínskej medicíne je už dlho známa, kde využívajú jej detoxikačné a  zlepšenie účinnosti iných liečivých rastlín. Západný lekársky výskum potvrdzuje jeho imunitné, antivírusové, protizápalové, pečeňo ochranné, antiklimaxové vlastnosti.

Je jednou z hlavných zložiek pleťových krémov na ošetrenie sfarbenia pokožky. Použitie pri hypertenzii, nedostatku draslíka a počas tehotenstva sa neodporúča.

Jeho sladkú anízovú  chuť využívajú aj v potravinárskom priemysle k likérom, na sfarbenie hnedého piva.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.