Medzi bylinkami existuje približne 30 druhov, ktoré používame na ochutenie nápojov. Tieto – využívajúc s mierou – môžu byť prínosné aj pre ľudský organizmus.
Niektoré bylinné likéry a korenisté vína figurujú už aj v starých bylinkových knižkách. Bylinky obsahujúce horké látky v alkohole podporujú chuť do jedla.
Čučoriedkový likér:
Zmes 10 dkg čučoriedok, 1 dkg klinčekov a rovnaké množstvo kôry pomaranča a 2 dkg škorice zalejeme jedným litrom alkoholu (90%) a necháme lúhovať 2 týždne. Vylisovanú a precedenú tekutinu zmiešame s 2l hustého rozpusteného cukru alebo medového sirupu a prelejeme do fľašiek.
Benediktový likér:
Zmes 0,5 dkg klinčekov, 1 – 1 dkg škorice, mäty priepornej, citrónovej kôry, kardamónového semena a zázvoru, 2 dkg koreňa angeliky, 3 dkg puškvorca rozdrvíme a zalejeme litrom alkoholu (90 %) a lúhujeme cca 2 dni. Potom pridáme 3/4 litra vody a celé precedíme. Napokon k tomu pridáme medový sirup a likér môžeme prifarbiť i karamelom.
Mätový likér:
Zmes 6g listov z mäty priepornej alebo marockej, 1 – 1 g mäty kučeravej a pomarančovej šupky zalejeme 4 dl alkoholu a 2 dl vody. Lúhujeme 2 dni, potom precedíme a primiešame 1 kg medového sirupu a zafarbíme do zelena.
Likér Chartreuse: (šartrôz)
Zmes 1 – 1 dkg mäty priepornej, anízového semena, hviezdicovitého anízu a koreňa angeliky zalejeme litrom alkoholu a necháme lúhovať 6 – 8 dní. Po precedení pridáme 1l vody a zamiešame s 1kg cukru alebo medu a zafarbíme na žltú alebo zelenú farbu.
Likér Curayao: (kurasó)
Zmes 20 – 30 g kôry curacao, kôry pomaranča, 0,5 g muškátového orechu – kvet, 1g škorice, polovičku vanilky dáme do 3,5 dl alkoholu a 1 dl rumu a 2 dni v ňom lúhujeme. Po precedení k nej prilejeme sirup z 80 dkg cukru alebo medu a pol litra vody.
Orechový likér:
Zmes 25 dkg zeleného orecha, 1 dkg škorice, 0,5 – 0,5 dkg klinčekov, muškátového orechu, 1/2 litra alkoholu a 3/4 litra vody necháme 1 týždeň stáť, aby nabrala hnedú farbu. Potom zmes precedíme a zmiešame so sirupom z 1 kg cukru alebo medu.
Palinové víno:
K 5 litrom vína pridáme 2 – 2g paliny pravej, puškvorca, koreňa angeliky a tymianu. Víno zosilníme prostredníctvom 1 dl čistého alkoholu. Tento roztok viackrát roztrepeme, zamiešame a necháme stáť do druhého dňa. Potom zmes precedíme cez čisté plátno a podľa chuti osladíme prostredníctvom 1/4 – 1/2 kg medu. Výrobok je tak pripravený na konzumáciu. Servírujeme ho s ľadom. Je vynikajúcim aperitívom.
Čučoriedkové víno:
Približne 1 kg čučoriedok zomelieme a naložíme do zaváraninovej fľaše, ktorá bude naplnená roztokom 1 kg medu a 2l vody. Fľašu jemne uzatvoríme zátkou a približne 2 týždne necháme vykvasiť. Keď sa úplne vyčistí, tekutinu rozlejeme do menších fliaš a dobre ich uzatvoríme.