Recepty a prehľad používania kalísie voňavej na jednotlivé choroby – II. časť

Hojenie rán

Modriny, bodné a sečné rany, otlaky, kŕčové žily – 3x denne natierať miesta liehovým extraktom alebo masťou z kalísie po dobu zániku problémov.

Konečník, lymfatické cesty

Pri hemoroidoch sa osvedčilo natierať konečník 3x denne odvarom z listov kalísie voňavej. Dva veľké listy dáme na 4 dni do chladničky, potom listy rozdrvíme a dáme do 1 litra teplej vody. Varíme 15 minút. Zabalíme do deky a necháme jeden deň vylúhovať. Konečník natierame 3x až 5x denne. Približne u 30 % pacientov sa osvedčilo používanie masti do konečníka na noc. Obidva spôsoby liečby sú účinné.

Omladzovanie buniek a spomaľovanie starnutia

Dva veľké spodné listy kalísie odtrhneme a dáme na 4 dni do chladničky. Potom listy rozdrvíme a dáme do 1,5 l teplej vody a varíme 15 minút. Necháme zabalené v deke 1 deň, aby došlo k dokonalému vylúhovaniu biologicky aktívnych látok. Zmes používame celoročne v pravidelných 10 dňových intervaloch. Stačí piť 1x denne teplý odvar 40 minút pred raňajkami po dobu 10 dní, potom 14 dní odpočinok a opäť celý cyklus opakujeme.

Štítna žľaza

Odvar z kalísie voňavej upravuje funkciu štítnej žľazy, ako aj hyperfunkciu štítnej žľazy. Dva veľké listy kalísie dáme do chladničky na 4 dni. Potom ju rozdrvíme a dáme do 1 litra teplej vody. Varíme na miernom ohni 20 minút. Zabalíme do deky a necháme celý deň vylúhovať. Pijeme teplé 3x denne 1/2 dl 40 minút pred jedlom. Na noc urobíme kompresný obklad na hrdlo. Všetko robíme 25 dní, potom  5 dní prestávka a opakujeme 3x po sebe.

Rakovina

Z viac než deväťkolienkových poplazov dáme 20 kolienok do 0,5 l vodky alebo slivovice. Ponecháme 14 dní vylúhovať. Po 14 dňoch začneme s používaním, a to 3 x 10 kvapiek prvý deň. Druhý deň 3 x 11 kvapiek, tretí deň 3 x 12 kvapiek. Pokračujeme ďalej pridávaním 1 kvapky, pokiaľ sa hodnota dostane na 3 x 40 kvapiek denne. Potom začneme zase odoberať počet kvapiek, až sa dostaneme na hodnotu 3 x 10 kvapiek. Potom nastáva prerušenie liečby na dobu 10 dní.

Celý cyklus sa opakuje 3x po sebe s desaťdňovými prestávkami. Pri rakovine kože alebo pri otvorených ranách a vredoch sa neodporúča prikladať listy kalísie priamo do rany dlhodobo, ale maximálne dva dni.

Zápal ďasien, bolesti zubov

Rozdrvíme 40 kolienok kalísie a zalejeme 1,5 l vodky alebo slivovice. Zmes ponecháme 9 dní v tme. Ďasná sa natierajú 3x až 5x denne, prípadne je možné žuvať malé kúsky poplazov 3x denne.

 

Masť na kožné problémy, kŕčové žily, bercové vredy, pooperačné jazvy

Jeden diel šťavy vylisovanej z listov a poplazov kalísie sa zmieša s tromi dielmi lanolínu alebo tromi dielmi rakytníkovej masti. Pokiaľ chceme zosilniť účinok takto vyrobenej masti, dávame 1 diel rakytníkového oleja, 1 diel šťavy z kalísie, 1 diel šišáku bajkalského, 1 diel pagaštanu konského, 1 diel nechtíkovej masti a 1 diel mumio masti. Pokiaľ zmiešame všetky masti dohromady, máme jeden z veľmi účinných prostriedkov na odstránenie kožných problémov. Niekedy sa používa 1 diel šťavy a 3 diely medu.

 

Dôležité upozornenie!!!

Vždy používame listy i poplazy z kalísie voňavej zo starších rastlín, ktoré majú najmenej 9 kolienok. Liehové extrakty z mladších rastlín nemajú dostatok biologicky aktívnych látok. Listy varíme vždy v sklenených alebo smaltovaných nádobách.

Vždy je nutné dodržiavať dávkovanie uvedené v receptúrach. Ak sa prejaví alergická reakcia alebo iné problémy, prestaňte odvary, listy a extrakty používať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.