ZEMOLEZ KAMČATSKÝ – INDIÁNSKA ČUČORIEDKA

 

Lonicera kamtschatica

Rod Lonicera zahŕňa vyše 200 druhov väčšinou využívaných v okrasnom záhradníctve. Z hľadiska pestovania pre plody sa v ostatných rokoch objavili viaceré odrody jedlých zemolezov L. KAMTSCHATICA A Ledulis.

Pôvodné druhy pochádzajú z Ďalekého východu. U nás kvitne v priebehu apríla, ale nie je poškodzovaný mrazmi. Rastlina vydrží až – 45 °C, kvety nezmrznú ani pri -8 °C. Najväčším pozitívom je extrémne skoré dozrievanie plodov. Prvé plody dozrievajú už v polovici mája a sú prakticky prvým čerstvým ovocím dozrievajúcim v našich klimatických podmienkach.

Sú podlhovasté dužinaté kôstkovičky modrofialovej farby o hmotnosti 0,8 – 2,0 g, šírke 0,8 – 1,2 a dlžke 1,5 – 3 cm. Sú šťavnaté, chuťou pripomínajú sladko – kyslé čučoriedky. Plody sú cenným zdrojom biologických látok priaznivo pôsobiacich na ľudský organizmus ako sú pektíny, vitamín C, vitamíny skupiny B, farbivá (hlavne antokyány) a iné.

Z pestovateľského hľadiska nie sú náročné na výber stanovišťa – optimálna je vlhšia hlinito – piesočnatá pôda, ale znášajú aj mierne sucho. Na pH pôdy nemajú špecifické požiadavky, vyhovuje im mierne kyslá pôda. Netrpia chorobami ani škodcami.

Rastlina tvorí hustý ker dorastajúci do výšky 1,5 – 2,5 m. Pred výsadbou je vhodné obohatiť pôdu rozloženým kompostom v dávke 10 – 15 kg na rastlinu, prihnojenie opakujeme každé 2 – 3 roky. Ako minerálnu výživu používame cca 20 g/m2 superfosfátu a draselnej soli na jeseň a dve dávky dusičnanu amónneho 20 – 30 g/m2( veľmi skoro na jar a po odkvitnutí).

Rez do 5 rokov sa obmedzuje na sanitárny rez ( opdstraňovanie vylomených a poškodených výhonov), neskôr režeme slabé a prestarnuté konáre, aby bola zabezpečená pravidelná obnova rodivého obrastu.

 

Pre kvalitnejšie opelenie je lepšie vysádzať dve odrody. Pri správnom pestovaní by mal ker dosiahnuť plnú rodivosť v 4. – 5. roku po vysadení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.