Príprava byliniek na zimu

Na jeseň bylinky rastú pomalšie, pripravujú sa na zimu, ale preto sa ich chutí a vône nemusíte vzdávať. Niektoré si môžete preniesť do vnútra kvôli zimnému zberu čerstvých lístkov. Ak máte možnosť mať ich cez deň pri teplote 15 – 20 °C (v noci minimálne 10°C), tak budú vždy zelené a budete z nich mať i úžitok.

Bylinky odporúčam od októbra do februára nehnojiť a zalievať iba tak, aby bol substrát mierne navlhnutý. V zimnom období nedochádza pri okne až k takému vyparovaniu substrátu ako v lete.

Bylinky sú zvlášť v zime náchylné na premokrenie. Jedine mäta a medovka znesú viac vody. Stála vyššia teplota v byte nie je prekážkou. Vo vykurovaných bytoch býva v zimnom období suchý vzduch, ktorý bylinky nemajú rady. Pomôžeme im tak, že do plytkej misky, prípadne taniera uložíme okruhliaky. Na okruhliaky nalejeme vodu tak, aby neboli potopené a postavíme na ne kvetináče s bylinkami. Odparovanie vody zaistí dobrú mikroklímu s vyššou vlhkosťou.

Potreba svetla a nehnojenia je dôležitá preto, aby to rastliny vplyvom hnojenia nenútilo k väčšiemu rastu. Dni sú krátke, takže rastliny majú počas dňa málo svetla, a preto ich nehnojíme. Zbytočne by to bylinky nútilo k bujnatejšiemu rastu a ,bohužiaľ, intenzívnejšiemu rastu práve z dôvodu krátkeho dňa a dlhej noci. Vo februári odporúčam podľa potreby bylinky presadiť do väčšieho kvetináča s novým substrátom. Nebojte sa tiež bylinky trochu zastrihnúť – nadzemnú a koreňovú časť.

Ostatné, vonkajšie bylinky je potrebné chrániť pred mrazom a druhy, ktoré neznášajú mrazy, schovať na vhodné miesto.

bazalka_prava

Ako pripraviť bylinky na zimu a ako zaistiť čerstvé bylinky, keď je všade okolo sneh?

V druhej polovici októbra je posledná vhodná doba na to, aby ste si časť byliniek zo záhonu presadili do kvetináčov a preniesli do vnútra. V kuchyni tak budete mať čerstvé, zdravé a všestranné zelené korenie stále poruke.

pazitka

 

Skontrolujte, či bylinky prenášané do vnútra nie sú napadnuté molicami či ďalšími škodcami a chorobami. Väčšinou to tak nie je, ale je potrebné to skontrolovať. Vhodná je na to pažítka, petržlen, mäta, majorán, estragón, tymian, šalvia a ďalšie.

Ktoré bylinky sú mrazuvzdorné?

Koniec októbra je posledným obdobím, kedy je možné trvalé bylinky vysadiť. Z jednoročných i trvalých môžete zbierať semienka pre jarný výsev.

Z trvalých, drevnatejších byliniek vydržia naše zimy takmer všetky – veľmi odolná je levanduľa, šalvia lekárska, materina dúška a ďalšie. Počas veľkých mrazov je vhodné ich prikryť izoláciou zo slamy, čečiny alebo suchého lístia.

Avšak napríklad rozmarín lekársky mráz znáša veľmi zle – mierne zimy môže prežiť, ale silnejšie nie. Preto ho na zimu radšej preneste do vnútra. Najlepšie mu bude na svetlom, ale chladnejšom mieste, znesie aj izbovú teplotu, pokiaľ nie je veľmi vysoká. V teplom byte potrebuje aspoň vlhkejší vzduch alebo pravidelné rosenie.

Bez mrazivého zimovania sa nezaobíde ani vavrín lekársky – bobkový list, ktorý môžete pestovať vo veľkej nádobe a vytvarovať si ho do pôvabného malého stromu.

 

Bylinky na trhu

Pomoc pri zazimovaní rastlín na balkónoch – zateplenie nádob na zimu

V záhone s prikrývkou sú bylinky pomerne chránené, ale tie celoročne pestované vonku v nádobách môžu ľahko zamrznúť – tým viac, čím je nádoba menšia.

Nádoby dôkladne izolujte polystyrénom zo všetkých strán vrátane dna a vrchnú časť prikryte rovnako, ako bylinky na záhonoch. Ďalšou možnosťou je i možnosť zapustenia nádob do zeme.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.