Ako môžeme získať čerstvé bylinky

V dnešnej dobe prežívajú bylinky svoju renesanciu. Ľudia si na ich domáce využívanie vytvárajú v mestách, na dedinách či pri cestách malé záhradky. Niektorí sa snažia dopestovať tieto rastliny na parapete či na balkóne. Večná pravda: nie každá liečivá rastlina je aj koreninová, ale každá koreninová rastlina je liečivá!

Divo rastúce bylinky

Veľa druhov bylín môžete zbierať v prírode, napr. medovku lekársku, saturejku, tymián, rôzne mäty, ľubovník bodkovaný atď.

arnika

Podmienky zberu
  • presná znalosť rastlín
  • lokalita výskytu
  • znalosť času zberu

Sú to rastliny, ktoré žijú v prírodných podmienkach a živiny čerpajú z humusu vzniknutého rozkladom rastlinných častíc. Väčšinu svetla a vlahy čerpajú z prírody. Na základe toho sú kvalitné, majú dobré hodnoty účinných látok a bohatý obsah aromatických látok. Najčastejšie sa objavujú na krajnici kríčkových lesov,oráčiny, hájov a lesov s opadavými stromami.

Bylinky na balkóne

Do niekoľkých črepníkov zasadíme obľúbené koreninové rastliny a umiestnime ich na balkón. Rastliny žijú v podmienkach blízkym tých, ktoré sú v prírode.

Väčšina byliniek – bazalka, tymian, petržlen vňaťový, koriander, kôpor, pažítka, majorán, saturejka – sa výborne cítia na parapete a zabezpečujú čerstvé bylinky na celý rok.

gyogynovenyek a balkonon

Koreninové a liečivé rastliny v záhrade

Kto má to šťastie a môže si vytvoriť záhradu, ten si môže dopestovať oveľa viac rastlín, ale môže premýšľať i o pestovaní liečivých rastlín. Vzhľadom na to, koľko je typov záhrad, a tým aj typov pôdy, jeden návod na vytvorenie takejto záhradky neexistuje.

`
`

Keď máme záhradu, v niektorej jej časti si môžeme vytvoriť malú koreninovú záhradu. Na pestovanie v záhrade sú najvhodnejšie bylinky  s liečivými účinkami, ktoré môžeme zároveň využiť ako koreniny do kuchyne. Výber byliniek prispôsobujeme pôdnym a klimatickým podmienkam záhrady, orientácii záhradného pozemku na svetové strany a tiež mikroklimatickým podmienkam (vplyv vetra a pod.).

Hoci je väčšina byliniek nenáročná na stanovište, na úspešné pestovanie je dôležitý správny výber druhov pre dané podmienky. Pre vysadenie do črepníkov i do záhrady používame predpestované črepníkové rastliny.

Ideálnym spôsobom výsadby byliniek, kde sa darí mnohým rastlinám na malej ploche, je bylinková špirála. Priemer špirály by mal byť 2 až 3 metre. Medzi priestory nasypeme štrk. Pri sadení dávame pozor, aby sme rastliny, ktoré sú vyššie, vysadili do stredu špirály. Vo vrchnej časti sadíme tie, ktoré majú rady slnko, v dolnej časti tie, ktoré majú rady vlhkú pôdu a polotieň.

fuszerspiral

 

Koreninové rastliny v skleníku

Na mnohých miestach dostanete na konzum pestované, rýchlené, črepníkové bylinky. Tieto bylinky sú pestované v umelých podmienkach a v lete, aj cez zimu ich kúpite za rovnakú cenu. Tieto rastliny sa pestujú na priamy konzum, na výsadbu sú menej vhodné.

nase_bylinky-e1439818085339-1024x906

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.