Aloe vera – Liečivá rastlina

Týmto popisom by som chcel pomôcť tým, ktorí ešte nepočuli nič o tejto rastline a tým, ktorí už používajú nejaké výrobky z Aloe vera. Živá rastlina je východiskom pre každý nápoj z Aloe vera a gélu. Počas výroby sa každý výrobca snaží o zachovanie čo najväčšieho množstva liečivých zložiek rastliny.

aloevera001

Najväčší výrobcovia hovoria, že stabilizovaný gél je v podstate rovnocenný s čerstvo zbieranou rastlinnou „dužinou“. Z našej rastliny jednoducho môžete pripraviť kvalitný nápoj, ktorý je čerstvý a je bez nepríjemnej chuti. Žiadna užitočná hmota z rastliny sa nerozkladá počas uskladnenia, keď si doma pripravíte svoj nápoj či mastičku.

Je veľmi ekonomické pestovať doma Aloe vera: rastie a množí sa. Prečo by ste zvolili v sezóne „kompót“, keď môžete mať vždy “ čerstvé ovocie“.

aloe3_gel

Liečivé účinky

Pozrime sa na najdôležitejšie užitočné prvky, ktoré sa nachádzajú v plnej celosti v čerstvej rastline. Jedinečnú výnimočnú liečivú silu zabezpečuje 240 druhov sacharidov, enzýmov a aminokyselín. Len v čerstvo odrezanom liste sa nachádza veľké množstvo účinkujúcich látok.

V prípravkoch z Aloe vera, ktoré dostanete v obchodoch, sa počas spracovania niektoré veľmi dôležité látky rozkladajú. Len v rastline Aloe vera sa nachádza 7 esenciálnych aminokyselín z 8. Napríklad triptofán a alaminfenyl má protizápalové účinky. V rastline sa nachádza ešte viac neesenciálnych aminokyselín a 15 druhov enzýmov, ktoré majú priaznivý vplyv na reguláciu látkovej výmeny.

Vďaka existencii mastných kyselín sa môže použiť pri každom zápale. LEPEOL je chlórová zlúčenina, ktorá má dezinfekčné a bolesti utišujúce účinky.  V rastline sa nachádzajú prírodné materiály a vitamíny, ktoré sú nevyhnutné pre bezporuchový chod organizmu.

Ľudský organizmus ju môže zužitkovať ľahšie ako umelo vytvorené vitamíny. Vďaka existencii mukopolissacharidov rastlina stimuluje regeneráciu porušených tkanív. POLIEPEPTIDY stimulujú  fungovanie imunitného systému. Obsahuje kyselinu salicylovú, má blahodarné účinky pri utišovaní bolesti a pri vysokej teplote organizmu.

Aloe vera poskytuje širokú škálu vitamínov, minerálov, sacharidov, enzýmov a a aminokyselín, ktoré komplexne pôsobia na regeneráciu organizmu. Saponíny obsiahnuté v rastline zasa pôsobia ako prírodný čistiaci prostriedok. Lipázy a proteázy, enzýmy nachádzajúce sa v Aloe vera, pomáhajú rozkladať potravu a  podporujú trávenie. Aloe vera má adaptogénne vlastnosti – to znamená, že  každý človek z nej využíva len tie látky, ktoré potrebuje. Preto sa jej účinky u používateľov líšia. Podľa štúdií je Aloe vera účinná v  prevencii vzniku obličkových kameňov a zmenšovaní už existujúcich.

Antrachinóny zasa spomaľujú tvorenie močových vápenatých kryštálov, ktoré zapríčiňujú rast obličkových kameňov. Aloe vera vyživuje pokožku, zvyšuje tvorbu kolagénu a elastínu.

Príprava aloe vera nektáru

Užitočné rady

Vždy používajte čisto umytý, nasucho utretý list. Spočiatku treba používať spodné listy rastliny. V záujme rastliny, vnútorné mladé listy nezrežte, ak chcete rastlinu ďalej pestovať. Rana na živej rastline sa zahojí a zasuší za niekoľko hodín, pričom nadobudne hnedoružovú farbu. Pred ďalším použitím túto zasušenú časť treba odrezať!

aloe6_gel

  • Zrežeme z našej rastliny spodný list a rozrežeme ho na 4-5 cm kúsky. Z týchto kúskov odstránime vrchnú šupu (ošúpeme). Počas šúpania ich postupne umývame (žltý mok), pretože by bol nektár horký. Z takto získaného čistého gélu, prostredníctvom dodržania nasledovných pomerov, môžeme pripraviť fantastický nápoj:
  • 4 časti čisto umytého aloe gélu
  • 3 časti minerálnej vody
  • 3 časti čerstvého ovocia

2.Pripravené suroviny dáme do nádoby, ktoré zmiešame v mixéri. Prelejeme do čistej, dobre uzamykateľnej nádoby a v chladničke (2-5°C) môžeme uskladniť 2 týždne.

aloe5_gel

Na zdravie!

Rastliny Aloe vera pestujeme bio pestovaním.

Odporúčaná denná dávka z takto pripravovaného nápoja: 2-krát 1 lyžica (maximálne však denne 2 dl) pred jedlom 15 minút.

Podmienky pre pestovanie rastliny

Aloe vera je nenáročná rastlina na pestovanie. Z praxe je známe, že nemá žiadnych škodcov, pretože rastliny obsahuje trpký latex s obsahom aloinu. Pri bežnom pestovaní ju nenapadne ani hubovitá choroba. Je citlivá na mráz, preto ju držíme v teplote minimálne nad 5 °C . Je to svetlomilná rastlina. Ak ju chceme dať do voľnej prírody, na priame slnko si musí navyknúť postupne.

aloe_barbadensis_miller-m

Rastlina však dobre znáša sucho. Polievame ju vtedy, keď sú už končeky listov mäkšie. V lete 1 – 2 krát týždenne, v zime 2 – 3 krát týždenne, skôr zriedkavejšie!

Prísun živín je potrebné zabezpečiť prirodzenými látkami: napr. kompostovaný hovädzí hnoj, guano – prípravky. Na povrchu zeme okolo rastliny urobíme 3-4 diery veľkosti 1-2 cm a do nich vysypeme 1-2 g týchto látok, a to 2-3 krát ročne. Pôda by mala byť dobre vodopriepustná, voľná. Po polievaní je nežiaduce, aby voda stála v črepníku či v miske.

Rastliny presádzame raz do roka – na jar, väčšie rastliny každé 2-3 roky.

Odporúčanie!

Eva Helle: Aloe vera -prirodzená cesta k telesno-duševnému blahobytu.

Používanie Aloe vera

Kvalitné Aloe môže pomôcť ako podporná liečba pri nasledujúcich ochoreniach:
  • choroby látkovej výmeny a nesprávnej výživy (obezita,cukrovka, podvýživa, anémia)
  • choroby tráviacej sústavy (zápaly ústnej dutiny, afty, poruchy trávenia, hypoacidita, pálenie záhy, žalúdočné vredy (Helicobacter), chronická zápcha, infekčné hnačky, hemoroidy)
  • choroby pečene a žlčových ciest (zápaly močového mechúra, obličkové kamene, cysty, zväčšenie a zápaly prostaty)
  • choroby dýchacích ciest (akútna a chronická nádcha, zápal mandlí, hrtana, zápaly dutín, astma)
  • choroby srdca a ciev (poruchy krvného tlaku, ateroskleróza, zvýšená hladina cholesterolu, zvýšený homocystein, kŕčové žily)
  • choroby kože, vlasov, nechtov (poranenia, popáleniny, bodnutia hmyzom, akné, hnis, vredy, pásový opar, bercove vredy, ekzémy, psoriáza, plesňové ochorenia, celulitída, vypadávanie vlasov, lupiny, herpes)
  • choroby pohybového ústrojenstva (reumatické ochorenia zápalové, osteoartróza, bolesti chrbta a platničiek, osteoporóza a iné)
  • gynekologické ochorenia (zápaly, výtoky, kandidóza, cysty, nepravidelný cyklus, bolestivá menštruácia, menopauza)
  • nervové a duševné ochorenia (migréna, Parkinsonova choroba, chronická únava, nervozita, úzkosť, strata pamäti, depresie)
  • choroby imunity (oslabená imunita, alergie, ekzémy, astma, prevencia nádorových ochorení, pomocná liečba rakoviny a následkov chemoterapie a rádioterapie)
Ako hovoria ľudoví liečitelia: “ Všetko je na niečo, len Aloe vera je na všetko.“

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.