Nemáte záhradu a nedarí sa Vám pri pestovaní byliniek na balkóne?

Čerstvé bylinky Vám  krásne prevoňajú kuchyňu a i jedlo je s nimi chutnejšie ako so sušenými. A  nie je nič jednoduchšie! Rozhodnutie o tom, ktoré bylinky doma pestovať, nechám na Vás. Môžete sa však inšpirovať v tomto príspevku.

20160409_074521

Svetlo, teplo, voda

Väčšina byliniek je v podstate nenáročná, ale bylinky potrebujú dostatok svetla a tepla. Rastlina potrebuje minimálne 6 hodín priameho svetla denne, takže sa nebojte južnej alebo západnej strany bytu, bude im tam veľmi dobre. Bylinky všeobecne potrebujú dostatok svetla a bez priameho slnka sa v podstate nezaobídu. Inak budú rásť len do výšky, nebudú mať žiadnu silu a tiež nebudú dostatočne aromatické.

Na južnej strane však nezabudnite na tienenie, aby ich letné popoludňajšie slnko nespálilo. Jednotlivé rastlinky môžete mať buď v kvetináčoch, alebo v hrantoch. Odporúčam oddeliť bazalku od ostatných byliniek, pretože potrebuje dostatočnú zálievku a zároveň je háklivá na premokrenie.

Mäta marocká

Čo nakúpiť ?

Najprv si zájdite na trh alebo do záhradníctva a nakúpte si všetko potrebné: kvalitnú zeminu s prídavkom rašeliny, hnojivo pre bylinky, kvetináče a misky pod ne alebo hranty, lopatku, kolík na sadenie a, samozrejme, priesady.

Odporúčam kupovať rovno priesady, a to nielen začiatočníkom. Ľahko sa stane, že sa rastlinky po výseve na okne vytiahnu a hneď popadajú. Pokiaľ máte balkón alebo terasu, neváhajte a zriaďte si tzv. jahodové alebo terasové kvetináče. Bylinky môžete efektívne rozmiestniť po celom priestore, zavesiť ich na stenu, a z obyčajného panelákového balkóna tak spraviť domáce voňavé záhradníctvo.

Rastliny na trhu

Ešte jedna rada: tie bylinky, ktoré budete používať najčastejšie, si dajte hneď vedľa dverí, aby ste ich mali poruke!!!

Vyberte si zdravé rastlinky

stevia_rebaudiana-stevia_cukrova-sladka_trava-kvetinacPozor musíte dávať hlavne pri výbere priesad. Dbajte na to, aby rastlina vyzerala zdravo, pričom zhnitý spodný list nemusí znamenať, že rastlina je chorá. Dobré záhradkárstvo nepoznáte len podľa toho, že Vám predavač ochotne so všetkým poradí, ale hlavne podľa optimálne zaliatych rastlín – mali by rásť v mierne navlhnutej pôde. Ak si nie ste istý, opýtajte  sa známych, kam po podobné veci chodia oni, pričom uvidíte, že Vám určite niekto poradí.

Ako postupovať ?

Rastliny najprv vyberte z kvetináča, v ktorých ste ich kupovali a odstráňte nadbytočnú zeminu. Dávajte si ale pozor, aby ste nepotrhali korienky! Rastlinky zakryte vlhkou handrou, aby korene nezaschli  a pripravte si kvetináče. Na dno kvetináča je potrebné dať tzv. drenážnu vrstvu. Použiť môžete napríklad hlinené črepy alebo kamienky. Drenáž slúži k odvádzaniu prebytočnej vlhkosti a zabraňuje tak hnitiu korienkov rastlín.

Potom kvetináč vyplňte kvalitnou zeminou. Do zeminy urobte kolíkom dieru, vložte rastlinu a zasypte ešte trochu zeminou. Zeminu napokon zatlačte okolo stonky rastliny.

bylinky

Vypestuj zdravé rastliny

Bylinky, samozrejme, musíte pravidelne zalievať. Pôda by nemala byť nikdy príliš mokrá, ale dbajte, aby úplne nevyschla – zle potom do seba vsakuje vodu.

Zhruba raz za 6-8 týždňov rastliny trochu prihnojte. Keď práve žiadne koreniny nepotrebujete, musíte rastliny pravidelne zaštipovať, aby boli košaté a nerástli len do výšky. To čo nespotrebujete, môžete vysušiť.

 

V mnohých záhradkárstvách kúpite rastliny už na prelome marca a apríla až do „troch zamrznutých“ (12-14. máj). Majte ich v byte za oknom alebo ich ukladajte dovnútra aspoň na noc, aby Vám ju nespálil prípadný ranný mráz.

Niektorým trvalkám, ako napr. tymianu, saturejke, oregánu alebo mäte, neprekáža ani chladné počasie. Prezimujú i vonku na záhrade. Jednoročné bylinky, ako bazalka, sú však na teplotu náchylné. Ak klesne teplota pod desať stupňov, rastlina to nemusí prežiť.

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.