Návod na pestovanie jahôd

Preto, aby ste mali krásne vzrastené jahody, s pravidelnou úrodou , musíme venovať pozornosť príprave pôdy pred samotnou výsadbou, následnému prihnojovaniu a taktiež zálievke.

Pre správnu prípravu je vhodné si rozmyslieť v ktorom období, či na jar alebo na jeseň sa chystáme rastliny vysádzať. Dôležitý je taktiež výber rastlín. Pre jarnú výsadbu si môžete vybrať i tzv. frigo sadbu, teda sadbu, ktorá sa vyjme už v priebehu novembra, korene sa zabalia do fólie a uložia sa do chladiaceho boxu.

Výsadba a substrát

Jahodám prispieva mierne kyselé prostredie, preto je vhodné do miesta výsadby zavčasu primiešať rašelinový substrát a premiešať ju so stávajúcou zeminou. Pokiaľ vieme už na jeseň vieme, že nás čaká výsadba na jar, môžeme miesto pripraviť tým, že zapracujeme do pôdy dobre odležatý hnoj, či kompost. Pokiaľ sme toto nestihli, je možné   zapracovať kompost (hnoj nie) ešte dva až tri týždne pred samotnou jarnou výsadbou. Dôležitéje pridať i základné hnojivá, typu Cererit a NPK. Vyhýbame sa hnojivám s obsahom chlóru, ktoré jahodám nepatrí.

Ako výhodné sa tiež javí pestovanie rastlín na čiernej netkanej textílii., ktorá zadržuje teplo a vlhkosť, a zmierňuje tak potrebu zálievky a zároveň zabraňuje tvorbe plevelov. Ničmenej v tomto prípade musíme počítať s tým, že odnože sa sami nezakorenia ( nedostanú sa cez fóliu) a my ich musíme odoberať a presádzať.

Vsádzame ich v spone 0,25 – 0,3 m x 1 m.

Zálievka

Jahody vyžadujú výdatnejšiu a menej častú zálievku. Časté zalievanie, alebo neustávajúce dažde im nesvedčia. Pôda by celkovo nemala nikdy vyschnúť.

Hnojenie

Hnojíme na jar pred kvitnutím, je možné využívať bežne dostupné hnojivá priamo na jahody alebo i granulovaný kravský hnoj. Pri jeho použití si dávame pozor, aby sa dávka nedostala na listy rastlín a tým pádom ich nepopálila. Pred hnojením rastlinu vždy dôkladne polejeme.

Rozmnožovanie

Jahody tvoria na konci leta odnože. Tie môžu byť niekoľko metrov dlhé a môže byť na nich až niekoľko nových rastlín. Vyberieme dve najsilnejšie, ktoré zasadíme a počkáme na ich zakorenenie. Tie potom môžete vysadiť na vhodné stanovište.

Ochrana rastlín na zimu

Na jeseň apo zbere nezabudnime neustále zalievať, odstraňovať plevel a celkovo sa o ne starať. Odstránime poškodené a zaschnuté listy, ale neprihnojujeme.  V chladnejších oblastiach je možné rastliny prikryť vhodnou fóliou alebo čečinou.

Choroby a škodcovia

Najčastejšie sa stretávame so šedou pliesňou, kde zdrojom nákazy sú staré, napadnuté listy. Preventívne je možné sa brániť ešte pred kvitnutím, a to použitím chemických prípravkov typu ROVRAL a pod. Keď sa na špičkách listov tvoria fialové škvrny, ktoré postupne prechádzajú do biela, môže to signalizovať bielu škvrnitosť listov. V tomto prípade je nám pomôže DITHAN, KUPRIKOL alebo CHAMPION.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.