AKO SPRÁVNE PESTOVAŤ OSTRUŽINY

Pestovanie ostružín sa veľmi podobá k pestovaniu malín, len ostružiny sú trochu náročnejšie na výber stanovišťa. Vyžadujú teplejšie polohy chránené pred mrazom a studeným vetrom. V chladnejších polohách ľahko vymŕzajú. Na vlahu naopak nie sú náročné. Najvhodnejší termín na výsadbu je jar vzhľadom k väčšej citlivosti na mráz.

Výsadba a substrát:

Zvolíme dostatočne vzdušné a slušné stanovište. Ostružník prakticky potrebuje slniečko celý deň. Pôda by mala byť dobre priepustná,na živiny bohatá, znesie však aj suchšiu, kamenistú pôdu. Ílovité a premokrené pôdy rastline nebudú prosperovať.

Pred vykopaním jamy do pôdy zapracujeme dobre rozložený kompost. Do takto upravenej zeminy vykopeme jamu o veľkosti 30 x 30 x 30 cm. Ostružiny sadíme rovnako ako maliny, totiž cca 5 cm nižšie ako rastliny v škôlke.

Vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť okolo 0,5m. U plazivých odrôd až 2-3 m. Keď vysádzame ostružiny plazivé, doporučujem ich pestovať na vedení alebo na opore. Pri takomto spôsobe pestovania sa krík lepšie udržuje a ľahšie sa oberajú plody.

Hnojenie:

Hnojíme rovnako ako u malín viaczložkovými hnojivami typu NPK a Cererit.

 

Zálievka:

Zálievke sa výraznejšie venujeme ihneď po výsadbe, pokiaľ sa rastlina zakorení, a v prípade veľmi horúcich mesiacov. Ináč bez problémov znesie i krátkodobejšie väčšie suchá.

Rez:

Ihneď po výsadbe (na jar) vyberieme tri až štyri najsilnejšie prúty, ktoré skrátime zhruba o tretinu až štvrtinu. v priebehu ďaľších rokov odstraňujeme odrodené a odumreté letorasty, a tieostávajúce skrátime zhruba na dlžku 2 – 4 m (podľa odrody). Bočné výhony vyrastajúce zo základných každý rok skrátime na dĺžku 2-3 očiek.

Ochrana rastlín na zimu:

Na zimu sa snažíme rastliny chrániť pre mrazom s čečinou alebo slamou.

Choroby a škodcovia:

Ostružiny napadajú prevážne tí istí škodcovia ako maliny. Ich skrátený prehlad nájdete tu: Choroby a škodcovia malín.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.