Tipy na pestovanie estragónu

Estragón má korenistú chuť s ľahkým nádychom octu, ktorý je vhodný na prípravu rýb.  Ale má aj ďaľšie široké využitie v kuchyni. Pochádza z Juhu Ruska a západnej Ázie.

Čo máme vedieť o estragóne

Estragón sa používa aj na liečivé účely, má však aj osobitnú vlastnosť, že pri žúvaní listov spôsobuje miernu necitlivosť v ústach. Je to aromatická, vytrvalá rastlina pochádzajúca zo Sibíru a Kaspického mora.

Zvyšuje chuť  mnohých jedál, ale pri nadmernom používaní sa jedlá stanú nejedlými. Estragón ide veľmi dobre s rybami, bravčovým mäsom, hovädzím mäsom, hydinou, zemiakmi, paradajkami, mrkvou a väčšinou zeleniny.

Je vynikajúca s pomarančom a citrónom a môžete si pripraviť aj ocot z estragónu.  Môžeme ju používať v krémových polievkach, bylinkovom masle a octe, polievkach, kyslej smotane a jogurte.

Podmienky pre pestovanie estragónu

Taragón miluje dobre odvodnenú pôdu s vysokým obsahom živín Rovnako na ňu pôsobí celodenné slniečko aj polotieň.

Pestovanie estragónu v záhrade

V apríli zasejme 4 – 5 semien do jedného kvetináča. V črepníkoch musí byť vlhká bylinková pôdu  pokytá kompostom, aby sa tam nedostalo svetlo. Uchovávajte ju doma pri izbovej teplote. Ak  sadenice vyrašia, umiestnite ich von, mimo priame slnečné žiarenie. Zjednoťte tak, aby v jednej nádobe zostala 1 sadenica. Sadenice sú pripravené na presadenie na svoje konečné miesto, keď sú vysoké cca  10 cm.

Výsadba a starostlivosť

Pred výsadbou zrýľujte dobre pôdu a pridajte za hrsť kostnej múčky na  m2. Keď pôda nie je dobre odvodnená, musíte kopať, kým nenájdete zhnitú pôdu – potom zamiešajte trocha piesku do nej. Estragón saďte obvyklým spôsobom, len sa uistite, či dostáva dostatok vlahy počas sucha.

Vyberte si miesto, kde zostane nedotknuté 2 – 3 roky. Nie je príliš atraktívna rastlina, preto zvážte kde ju zasadíte. Keď sú vo Vašej zádhrade kruté zimy, v októbri jej pomôže mulčovanie organickou hmotou.

Bylina má veľmi silný koreňový systém, ale po  3 rokoch začne zomierať, keď sú korene navzájom prerastené. Na jeseň 3. roku je potrebné rastliny vykopať, oddeliť od seba a znovu vysadiť, hoci sa im to moc nepáči. Preto je najlepšie ich hodiť do kompostu a kúpiť si budúci rok na jar nové semená.

Pestovanie estragónu v črepníku

Taragón sa môže pestovať v nádobách 2 až 3 roky bez starostlivosti, – dajte mu vodu a tekuté živiny, možno o niečo menej ako obvykle. V zime jho môžte nechať vo vnútri, ak máte slnečný parapet, ale ako som uviedol na začiatku nejde o veľmmi atraktívnu rastlinu. Jeden, dva kusy by malo stačiť pre bežnú domácnosť na jeden rok.

Zber

Bylina sa môže používať v čerstvom alebo mrazenom stave, stačí odtrhnúť kúsok. Ak chcete zamraziť veľa estragónu, najlepší čas na zber je júl alebo začiatok augusta.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.