BRUSNICE – NÁVOD NA PESTOVANIE

Menšie kríky zdravo prospešných brusníc zvládne pestovať tak na záhradke, tak aj v kvetináči opravdu každý. Za rok až dva tak získavame zásobu chutných plodov plných antioxidantov. Veľmi dobre pomáhajú pri zápaloch močových ciest.

Výsadba a substrát:

Pre výsadbu je navhodnejšie jarné a jesenné obdobie. Zvolíme polotienisté stanovište, priamy úpal im škodí. Pôda by mala byť priepustná, dostatočne vlhká, ale predovšetkým kyslá. Pripravíme si preto jamu o veľkosti 30 x 30 x 30 , a a zasypeme ju rašelinou zmiešanou s bežnou zeminou alebo substrátom pre kyslomilné rastliny.

Keď si chystáme pestovať brusnice v kvetináči alebo v inej nádobe, nezabudnite na drenáž k odvádzaniu prebytočnej vody. Brusnice majú korene plytko, čo môže byť problémom pri odstraňovaní burín. Preto je vhodné k rastline muľčovaciu kôru.

Hnojenie:

Brusnice vyžadujú hnojivá bez obsahu vápenatých zložiek. Môžeme tak zvoliť hnojivá pre rododendromy a azalky, ktoré ju neobsahujú.

Zálievka:

Rastlinám je užitočná vlhšia pôda, ale neznáša premokrenie. Zálievku prevádzame odstátou dažďovou vodou(kvôli neznášanlivosti vápnika, ktoré tvrdé vody obsahujú).

Rez:

Brusnice rez prakticky nepotrebujú. Len rastliny staršie ako šesť až sedem rokov je vhodné skoro na jar zrezať na výšku 5 až 7 centimetrov  od zeme.

Ochrana rastlín na zimu:

Brusnice sú mrazuvzdorné, pre lepšiu ochranu pred vyschnutím a vymrznutím ju môžeme na zimu prikryť čečinou alebo listím. Pokiaľ niektoré vetvičky zamrznú, alebo sa polámu, skoro na jar poškodené časti odstránime. Nemusíme sa báť toho, že plody zamrznú, po prvých mrazoch bývajú plody ešte sladšie.

Choroby a škodcovia:

Výhodou brusníc je, že  nie sú napadnuté škodcami ani chorobami. Jedinou výnimkou sú hubovité choroby, ktoré spôsobujú opadnutie listov. Plody ale nepoškodzujú.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.