SPÍŠ 8 HODÍN A DO RÁNA SA ANI NEZOBUDÍŠ: 5 ÚČINNÝCH BYLINIEK NA PORUCHY SPÁNKU

Porucha spánku dotýka veľkú časť ľudí, niektorých prechodne, iní na dlhšiu dobu trpia od ťažkého spánku, nočných prebudení, a dlhotrvajúceho obracania sa a nespavosti. Na tento problém nám príroda poskytuje riešenie.

Porucha spánku môže mať vážne dôsledky, a podľa vedcov ohrozuje mentálne zdravie, ale aj vytvorenie Alzcheimerovej choroby, vytvorenie rizika srdcovo – cievnych ochorení, a preto ju treba čím skorej liečiť. V tomto prípade pán Szabó, úspešný bylinkár z Bukku v Maďarsku doporučuje 5 bylín. Tieto môžete namiešať do čajových zmesí, ale aj jednotlivo sú veľmi užitočné pre ľudský organizmus.

Valeriána lekárska

Valeriána je najznámejšia bylinka na ukľudnenie. Obsahuje kyselinu valeriánovú, ktorá ukludňuje nervový systém, valepotriátové zlúčeniny, alkaloidy. Skrz jej intenzívnu arómu ju skôr používajú v čajových zmesoch. Vzhľadom jej ukludňujúceho účinku sa používa pri poruchách spánku, úzkosti, naviac pri chorobách žalúdka, črevných kŕč a bolesti hlavy. Jej užívanie sa nedoporučuje počas tehotenstva a kojenia, pri ochorení pečene, ďalej spolu s antidepresívami, s tabletkami na spanie a s alkoholom.

Medovka lekárska

Medovka lekárska je veľmi známa bylinka. Má príjemnú chuť, pôsobí ukľudnenie, zlepšuje chuť do jedla, zastaví nadúvanie a znižuje srdcové potiaže. Je účinné látky sú oleje, flavonoidy, triteprény a kyselina rozmarínová.

Väčšinou z nej pijú čaj pre jej ukľudňujúce účinky. Doporučujem ju používať aj pred menštruáciou. Pre jej potopudný účinok je nápomocný aj počas prechladnutia. Dlhodobo sa dá užívať aj denne 3 šálky čaju.

Chmeľ obyčajný

Čaj z tobôlok chmeľu pôsobí proti úzkosti, ukľudňuje nervy, pomáha pri nespavosti, zabezpečuje ľahké zaspávanie. Pomáha aj pri žalúdočných a črevných problémoch, zlepšuje chuť do jedla, ďalej na chorobu žlče a dnu. Nedoporučuje sa používať spolu s alkoholom.

Ľubovník bodkovaný

Ľubovník je prírodný antidepresívum, zlepšuje náladu, zmierňuje stres. Rastlina obsahuje aromatické oleje, flavonoidy, zárodky hypericinu. Popri ukľudňujúcich účinkoch značne silno zosilňuje imunitu, podporuje trávenie, odbúrava kŕče a veľmi účinne pôsobí proti žáhe.

Smie sa používať 6 týždňov, potom treba držať prestávku. Nedoporučuje sa používať pri bratí antidepresív a tabletiek na spanie, pri žlčových kameňoch, pri tehotenstve, počas kojenia, a deťom mladším ako 12 rokov. Pri väčšom množstve znižuje účinok antikoncepcie.

Ostružina černicová – list

Čaj z listov ostružiny odbúrava stres, mierne znižuje krvný tlak a potenie, ochraňuje žlč, znižuje zápal, pretože obsahuje flavonoidy, proantocianidy, aromatické oleje, rutin. Nie je škodlivá na zdravie ani počas dlhodobého užívania, alke pri chorobách srdca je dôležité to konzultovať s lekárom.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.