Prečo je šafrán (Crocus sativus) najdrahším korením na svete?

V niektorých obdobiach histórie bol šafrán drahší ako zlato. Aj dnes je šafrán najdrahším korením na svete. Medzi korením je šafrán v privilegovanej pozícii v kuchyni, pretože s našim jedlom dokáže robiť zázraky. Poďme sa pozrieť! Získava sa zo stigmy slnečnicového, zlatožltého a modrého kvetu. Pochádza z Turecka. Ak chcete dosiahnuť iba 0,08 gramu, musíte zhromaždiť veľa stigiem a to sa dá urobiť iba ručne. Preto je to taká drahá bylina. Šafránový čaj je vynikajúcim nervovým upokojúcim prostriedkom.

Ako používať šafrán?

Šafrán sa predáva vo forme drveného prášku alebo vlákien. V ideálnom prípade je pri nákupe šafránových vlákien okamžite zrejmé, že nepredávajú originálny šafrán. Požlt farbiarsky (Carthamus tinctorius) má podobné stigmy ako šafrán, sú však červenšie, dlhšie a vôbec nemajú vôňu. Kurkuma sa zvyčajne predáva namiesto šafránu, ale dá sa ľahko rozlíšiť podľa odlišnej farby a vône.

Šafrán v našej kuchyni

Šafrán sa používa už od pradávna na ochutenie a farbenie potravín a je veľmi dôležitou zložkou paella, bouillabaissen, milánskeho rizota a samozrejme šafránových zákuskov. Šafrán sa používa na ochutenie mušlí, rýb a základných zložiek v omáčkach.  Rozdrvte pramene šafranu do teplej vody a ochutenú tekutinu pridajte do potraviny, ktorá sa má pripraviť podľa Vášho receptu. Šafrán vysušte v rúre a potom ho rozdrvte a pridajte do jedla. Po vysušení vlákna sa zafarbia na tmavo oranžovú farbu. Jedna špička noža stačí na okorenenie porcie pre štyri osoby.

Pozor: Dbajte na to, aby ste konzumovali iba tyčinky Crocus sativus, keďže druhý druh šafránu t.j. jesenný šafrán ( Colchium autumnal) je toxický!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.