V auguste je čas na posledný strih a tvarovanie byliniek

August je z pohľadu záhradkára najlepší mesiac na dovolenku, ale nie je to tak jednoduché – i v auguste je na záhrade čo okrášľovať. Napríklad v bylinkovej záhrade, kde je najvyšší čas na správny rez a tvarovanie viacročných byliniek.

Správnym rezom v auguste docielite toho, že do jesene a príchodu prvých mrazov stihnú ešte dostatočne sa rozkošatiť, kríky byliniek potom ľahšie znášajú zimu.

Ako bylinky správne strihať?

Zdrevnatené kríky môžte skrátiť až o jednu tretinu, tie opravdu bujné kludne o polovičku, vždy ale dávajte pozor, aby ste strihom nezasiahli do starého dreva – takto ,,ošetrené“ bylinky väčšinou zastavia rast. Vzniknuté rany by sa tiež do zimy nemuseli zaceliť, bylinky by boli náchylnejšie k zimnému poškodeniu mrazom.

Ostrihané vetvičky zužitkujte v kuchyni alebo ich usušte k neskoršiemu použitiu. Augustový rez by mal byť posledným väčším zberom viacročných byliniek. Dobu augustového strihu byliniek môžete využiť ich množeniu – približne 10 cm dlhé odrezky z vetvičiek zakorenia približne do 6 týždňov.

Ako pripraviť viacročné bylinky na zimu?

U viacročných byliniek, ktoré u nás bežne neprezimujú, je riešenie jednoduché – menej odolné druhy pred zimou presaďte zo záhonu do kvetináča, ktorý umiestnite do svetlej miestnosti orientovanej východným či južným smerom s teplotou 5 až 15°C, ideálne na vnútorný parapet. Bylinkám doprajte miernu zálievku a dostatočne vlhký vzduch. Pravidelne ju tak otáčajte, aby sa za svetlom nenakláňali na jednu stranu.

Odolnejšie druhy, ako sú napríklad tymián, levandula, mäta, ligurček, saturejka, estragón či pažítka, ponechajte v záhone – vzrastlejšie kríky sa vo väčšine prípadov obídu bez ochrany, u menších alebo tohto roku zasadených priložte okolo rastlín mulčovaciu kôru, ktorá ochráni korene pred vymrznutím.

V prípade suchej zimy, ktoré sú v našich klimatických podmienkach stále častejšie, je vhodné bylinky prikryť netkanou textíliou, čečinou alebo slamou. Samozrejme platí, že najlepšou a prirodzenou ochranou je bohatá snehová prikrývka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.