Vypestujte si svoj vlastný japonský chren tzv. wasabi

V našich podmienkach ho poznáme ako štiplavú prílohu k suši, málokto však vie, že wasabi si môžete vypestovať i v našich podmienkach. V mnohých pohľadoch sa podobá nášmu starému známemu chrenu, na rozdiel od nej však vyžaduje pestovanie v prenosných nádobách – k odolnosti proti mrazom má opravdu ďaleko.

Japonská bylinka Wasabi japonica ( syn. Eutrema wasabi) patrí do čeľadi brukvovitých (Brasicaceae), rovnako ako chren dedinský. Dorastá približne 20 – 30 cm. Listy sú veľké, výrazne zelené a vyrastajúce zo silného koreňa – práve z nej sa neskoršie získava svieža zelená hmota známa ako wasabi. Kvety sú nenápadné, drobné a biele. Najlepšie sa jej darí v chladnejších oblastiach, v oblastiach vodných tokov a pod. Vyžaduje tieň vyšších stromov alebo kríkov. Nevadí mu, keď jej korene umýva chladná voda (okolo 12°C) a teploty neklesnú pod 8°C.

U nás ako izbová rastlina alebo kráska z črepníku s obráteným životným režimom

Ak chcete pestovať wasabi doma, uložte sadeničky do väčšieho kvetináča naplneného humusovitou výživnou pôdou. Od jari do jesene potrebuje stredne slnečné stanovište, chránené pred vetrom a silným dážďom. Má rada výdatnú zálievku, ale aj tak moc neporastie. A prečo je to tak?

Ideálna teplota vývoja sa u wasabi pohybuje medzi 8 – 18 °C, takže keď ho umiestnite do zimnej záhrady alebo iného vhodného svetlého zimovišťa, začne vtedy ten pravý tanec. Objavia sa nové listy, tie nové sa zosilnia a začnú prirastať nové korene. V tejto dobe je vhodné prihnojovanie najlepšie klasickým kombinovaným hnojivom 1 x do mesiaca.

Zber pre priamu konzumáciu

A ako využiť wasabi v kuchyni? Stačí odrezať celý koreň i s listami. Koreň dobre umyjeme a nastrúhame – moc dlho nevydrží, takže vždy odoberieme len také množstvo, ktoré v horizonte 2 – 3 dní konzumujeme.

Môj tip: Už po 0-15 minútach na vzduchu stráca wasabi väčšinu aromatických látok. Nespotrebované nastrúhané korene preto vždy uložte do vákuovej krabičky a dobre uzavrite. Nenastrúhaný koreň schováme do chladničky zabalený do potravinovej fólie. Spodnú časť je taktiež možné ponoriť do nádoby s vodou.

A čo s natrhanými listami? Môžete ju využiť ako trošičku štiplavú šalátovú zeleninu alebo ju použiť pod mäso. Môžete ju naložiť do slaného nálevu alebo sójovej omáčky. Mladé listy chuťou sa podobajú k žeruche, staré a tmavé sú veľmi ostré až chrenové.

Už ste niekedy jedli wasabi?

Pokiaľ patríte medzi pravidelných návštevníkov ázijských reštaurácií, určite odpoviete ÁNO. To vás vyvediem z omylu. Pravé wasabi je veľmi drahé a i sami Japonci ho často nahradzujú obyčajným ,,seiyó wasabi“, čo nie je nič iného ako obyčajný nastrúhaný chren s korením, horčice a zeleného farbiva. Na našom trhu sa pravé wasabi prakticky zohnať nedá. A to je o dôvod viac, prečo si ho skúsiť vypestovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.