Schizandra je popínavá liečivá bylinka z čínskej medicíny

Schizandra čínska alebo klanopraška je popínavá rastlina s nápadnými červenými plodmi. Jej účinok sa dá prirovnať k žen šeňu. Veľkými listami účinne zatieni i vašu pergolu. A to už sa vyplatí túto rastlinu zohnať, že?

Kedy a ako ju vysádzať

Sadeničky schizandry si môžete kúpiť a vysadiť počas celého roka. Schizandra potrebuje slnečné stanovište, pokiaľ chcete aby bohato kvitla a jej plody dozreli. Sadí sa do kyprej, priepustnej pôdy s dostatkom živín (pôdu doporučujeme vylepšiť kompostom). Každá sadenička potrebuje oporu, keď aj zo začiatku bude rásť veľmi pomali.

Ďaĺšia starostlivosť

Patrí k nej hlavne pravidelné prihnojovanie počas vegetačného obdobia. Doporučujem hnojivá s obsahom dusíka, draslíka a fosforu. V prvých rokoch je dôležitá aj zálievka. Pretože schizandra má korene plytko pod zemou, je dobré ju muľčovať (kôrou alebo posekanou trávou). Na zimu mladé rastliny chránime čečinou.

Kedy sa dočkáme plodov a čo obsahujú

Plodov sa dočkáme asi 4 roky po výsadbe, dozrievajú v auguste a v septembri. Majú jasnú červenú farbu a chuťou sa podobajú ríbezliam. Obsahujú vitamíny C,A,E, vápnik, železo, draslík, síru a pomerne veľké množstvo koenzymu Q 10. Používajú sa teda na posilnenie imunity, pomáhajú pri chrípke a nachladnutí, kašli, bolestiach hlavy, depresívnych stavoch a znižujú hladinu krvného cukru.

Ako plody skladovať

Hrozná plodov trháme na jeseň, keď sú celé zrelé a to pri slnečnom počasí. Môžeme ich zamraziť a sušiť. V obidvoch prípadoch sa oplatí otrhať jednotlivé guličky, tie prebrať a ďalej spracovávať len zdravé plody. Sušíme v bedničkách vyložených paierom na chránenom, ale vetranom mieste.

Čaj z plodov

Najjednoduchším prípravkom z plodov schizandry je posilňujúci čaj. Hrsť sušených alebo zamrazených plodov zalejeme šálkou vriacej vody a necháme asi 15 minút lúhovať. Potom precedíme a pijeme ešte teplé, môžeme osladiť medom.

Džem z plodov ako náhrada brusníc

Z plodov môžeme uvariť džem, podľa bežného receptu, t.j. asi 500g plodov schizandry a 500 g plodov schizandry a 500 g želírovacieho cukru. Zmes varíme 5 minút a ihneď plníme do čistých vymytých pohárov. Tento džem môžeme používať ku sviečkovej alebo zverine ako náhradu brusníc.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.