Liečivé účinky fíg – načo sa dá používať

Liečivé účinky fíg sú veĺmi prekvapivé……Javí sa ako jednoduché ovocie, ale v skutočnosti každá jej časť je liečivá.

Figa (Ficus carica)

Figa patriaca do rodiny jahodovitých stromov (Moraceae) je krík alebo strom, ktorý môže existovať od nízkej podoby až po 10-12 m vysoký kus. Kmeň je hladký, kôra je sivá. Má veĺké listy, ktoré sú na krajoch zubkaté. Plody sú figy.

Figa je v štátoch Stredomorského mora starodávnou rastlinou. Na území Sahary bol už známy pred 10000 rokmi a na liečivé ciele sa používajú od tohto času.

Aj u nás sa pestuje. Najlepšie sa cíti na južných svahoch. Tam už začiatkom augusta je plný zrelého ovocia.

Liečivé účinky fíg – ovocie

Ovocie sa dá konzumovať surové aj sušené. Používajú ju aj ako zaváraninu.

Surová figa obsahuje 13 – 20% cukru (glukózy), znižuje zápal, obsahuje flavonoidy, vitamíny (betakarotin), vitamíny (B1, B3, PP a C), minerálne látky ( napr. železo, darslík, vápnik), ako aj enzimy (proteaz, lipaz, diastaz) a organické kyseliny. Ovocie fíg v polozretej forme je zelené, v úplnej zrelosti hnedé, alebo u niektorých odrôd fialové.

Ovocie je bohaté v obsahu sacharidov, je vynikajúci zdroj živín. Figy a výrobky z nej sú účinné pri ťažkostich dýchacích ciest. Ovocie znižuje nepriaznivé účinky afty v ústnej dutine a zmierňuje kašeĺ.

Liečivé účinky listov fíg

Listy sú bohaté v organických kyselinách. Je vynikajúci regulátor krvného cukru, ale má aj protivírusové a protinádorové účinky. Na základe portugalských výskumov bolo dokázané, že listy majú vplyv na zníženie úrovne triglycerinu, a cez to na má prospešné účinky pri cukrovke. Puky dávajú do glycerinu a tento extrakt používajú na liečenie zápalu žalúdka.

Liečivý účinok mliečnej šťavy fíg

Mliečnu šťavu fíg (latex) využívajú tradične na zmiernenie menších bolestí. Je účinná aj pri herpese. Liečenie herpesu v domácich podmienkach sa môže uskutočniť so štetkovaním šťavy z fíg a naviac aj konzumáciou fíg.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.