Chcete mať veľkú úrodu jahôd?

Najvhodnejšie termíny na výsadbu jahôd sú od polovice leta až do polovice septembra. V súčasnosti sa však pomerne často využíva aj jarná výsadba – najčastejšie v mesiacoch apríl a máj. Sadenice od nás sú kontajnerované s dobre vyvinutým balom.

Aké jahody sú najlepšie pre Vašu záhradu?

Vybrať spoľahlivú odrodu nie je až tak zložité, keď viete čo chcete. Keď od pestovania jahôd očakávate jednorázovú väčšiu úrodu ( ak chcete zavárať), zvoľte jahody razrodiace. Ak chcete jednu väčiu úrodu a potom priebežne zrejúce jahody, vyberte stálerodiace. Remonantné a stálerodiace odrody zvoľte pre priebežný zber po celú sezónu.

Tipy na jahody pre priamu konzumáciu

Elvíra, Elsanta, Honeyoe sa okrem priamej konzumácie používajú do zmrzlín a rýchlych pyré. Z neskorých odrôd na jedlo je výborná sladká a šťavnatá Symphony, ktorá sa najviac hodí do všetkých pestovateľských polôh.

Tipy na jahody na zaváranie

Do kompótov a na mrazenie sa hodia jahody napr. Polka, Senga Sengana, Dagmar, Darselect. Z neskorších doporučujeme odrody Tenira a Bounty.

Jahody do zákuskov a dezertov

Chuťovo fantastická je veľká a skorá Elsanta, z poloskorých potom Karmen alebo Dukát.

Ako pestovať jahody?

Najpoužívanejšie sú dva spôsoby, ani jeden pritom nie je výrazne lepší alebo výrazne horší. Záleží len na Vašich osobných preferenciách a možnostiach (napríklad slama sa zháňa horšie ako textília), ktoré zvolíte.

Pestovanie na textílii

Textília zabráni vytváraniu odnoží a udrží lepšie vlahu, spoľahlivo chráni tiež pred zaburinením záhonu. Urýchľuje rast, jahody sú na nej mohutnejšie a skorej rodia. Ďalšia výhoda pestovania jahôd na podložke? V dobe zberu nie je treba jahody podkladať.

Má tento spôsob aj nevýhody?

Nevýhodou môže byť i prehrievanie pôdy v letných horúčavách, toho je možné ale vyvarovať použitím bielej textílie namiesto čiernej.

Pestovanie bez textílie, s nastielaním

V tomto prípade nahradzuje textíliu vhodný prírodný muľč, najčastejšie nástielka zo slamy medzi riadky. Ochrana pred burinou nie je tak účinná ako pri použití textílie, slama ale chráni dozrievajúce jahody pred stlačením a vlhkom.

Základné pravidlá výsadby jahôd

– Nový záhon nezakladajte po jahodách. Na rovnaké miesto vysaďte miesto vysaďte jahody minimálne s ročným odstupom.

-Pozor na srdiečko. To musí vždy zostať nad povrchom, nikdy ju nezatláčajte do substrátu. So sadbou od nás nebudete mať s týmto pravidlom problém – jahody sú v kontajneroch, srdiečko pri presadení celého balu neutopíte.

-Keď je horúčava? Saďte večer a jahody na niekoľko dní zatieňte, buď bielou textíliou alebo starou záclonou.

-Zalievajte pravidelne ku koreňom, chráňte listy pred zbytočným zmáčaním – hrozí riziko napadnutia hubovitými chorobami.

-Nezabudnite na prihnojovanie. Doporučujeme niektoré z minerálnych hnojív priamo na jahody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.